Кръвоизлив в стъкловидното тяло: последствие от травма или симптом на заболяване

Мария
Написана от Мария септември 1, 2018 14:16

Кръвоизлив в стъкловидното тяло: последствие от травма или симптом на заболяване

Остротата на зрението се поддържа от това, че очната ябълка е изпълнена с абсолютно прозрачна подобна на гел маса – стъкловидно тяло.

Различни травми на зрителния анализатор с разкъсвания на кръвоносните съдове или някои заболявания, формиращи дефекти на съдовата стена, могат да предизвикат изливане на кръв вътре в очната ябълка.

Тази аномалия има специфичен термин хемофталм, с други думи кръвоизлив вътре в стъкловидното тяло. Един от основните симптоми може да е остро нарушение на зрението, обикновено от едната страна.

Но болки в очите не са характерни. Подобно състояние изисква незабавно обръщане към лекар за подробно изследване, за да се изключат по-опасни патологии, увреждания на ретината.

Стъкловидно тяло и неговите функции – защо е опасно наличието на кръв?

Идеалното зрение се постига чрез съвършена прозрачност на всички очни среди, през които преминават лъчите, пречупвайки се в необходимата посока и фокусирайки се върху ретината.

Кухината на очната ябълка отвътре е изпълнена с безцветно и напълно прозрачно вещество, което е с желеобразна консистенция – стъкловидно тяло. То помага за пълноценно провеждане прокарване на светлинни лъчи от лещата до клетките на ретината.

Всякакви чужди субстанции или предмети, кръв, попаднали в стъкловидното тяло като последствие на травми или при определени патологии, нарушават прозрачността на средата, което рязко понижава зрението, стига се до слепота.

Стъкловидното тяло няма съдове, те са разположени в околните на него отдели на очите.

В резултат на разкъсване на съдовете изтичащата кръв може да се смеси с гелеобразната субстанция, като ограничи преминаването на светлина до почти пълна загуба на зрение.

Запазва се само способността за виждане дали светло или тъмно. Кръвта, изливаща се в стъкловидното тяло, получава специфично название – хемофталм.

Какви заболявания могат да предизвикат хемофталм?

Сред основните механизми са разкъсване на съдовете с кръвоизливи, въвличащи стъкловидното тяло. Водещи причини за това са различни патологии, метаболитни и соматични заболявания, които нарушават целостта на съдовата стена.

Подобна патология е характерна за захарен диабет, усложнена ангиопатия на ретината и увреждане на капилярите.

Провокатори и възможно да бъдат тромбози на съдовете на очната ябълка или атеросклеротични увреждания на съдовете на главата.

Хемофталм може да е усложнение на хипертония с критично протичане, когато нивото на кръвното съществено се повишава. А това води до разкъсвания на увредените от атеросклероза кръвоносни съдове.

Хемофталм може да предизвика и повишението на вътречерепното налягане при туморни, кистозни образувания, след травми на главата. Освен това провокатори на кръвоизливи могат да станат и заболявания, при които рязко се повишава налягането вътре в гръдния кош.

Накрая, кръвоизливите са характерни за заболявания, съпровождащи се с нарушения на съсирването на кръвта.

Роля на травмите и някои състояния в генезата на хемофталма

Често причина за хемофталма е проникваща травма на очната ябълка, която води до разкъсване на очните ябълки.

Ако кръвоносните съдове имат слабост на стените като вродена особеност, дори лека контузия, получена на очната ябълка – непроникваща травма, удар по очната ябълка, може да се стигне до хемофталм.

Възможни са новообразувания на очите, които с растежа на тумора, да доведат до травма на кръвоносните съдове.

Провокатори на хемофталм понякога са автоимунни патологии, въвличащи в процеса съдовите стени, а също и отлепване на ретината или изразено късогледство, на фона на което се изменя циркулацията по кръвоносните съдове на окото.

Кръвоизлив в стъкловидното тяло: последствие от травма или симптом на заболяване
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 1, 2018 14:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи