Край на оплешивяването – ново хапче възстановява растежа на косата

Мария
Написана от Мария септември 27, 2016 08:52

Край на оплешивяването – ново хапче възстановява растежа на косата

Акценти:

  • Оплешивяне - тестове
  • Коса - възстановяване
  • Косопад - гнездовиден

Свързани:

Както е известно, алопеция ареата е автоимунно кожно заболяване, което предизвиква гнездовидно оплешивяване на кожата на главата, лицето и тялото, и засяга няколко десетки милиони хора по света.

Учени от Медицинския център на Колумбийския университет в САЩ разработват обещаваща терапия за заболяването, която стимулира растежа на коса от увредените фоликули с 92%.

При всички форми на това заболяване, имунната система атакува здравите фоликули на космите, което предизвиква тяхното намаляване и съответно растежът на косъма се забавя, като се стига до момент, в който спира напълно.

Хората, които са с по-малко от 50% оплешивяване, текущата възможност за лечение действа, като нарушава или потиска имунната реакция и стимулира фоликула на косъма.

Но тези, които са с 50% загубена коса, съществуват медикаменти в орална и инжекционна форма. Въпреки това тези терапии не са успешни при всички хора.

Учени от медицинския център на Колумбийския университет проведоха открито клинично проучване, благодарение на което и изследователи, и участници узнаха какво лечение са приложили – на 12 души с алопеция ареата.
Констатациите бяха публикувани заедно с отделно проучване на университетите Станфорд и Йеил на подобно лекарство.

JAK инхибиторите могат да стимулират растежа на косата

Алопеция ареата е втората най-разпространена форма на оплешивяване, която засяга хората на всякаква възраст, и мъже, и жени еднакво.

Макар и засега да няма лечение, което да постига пълно възстановява на косата, учените, провеждащи настоящото, показаха, че лекарства за орално и местно приложение, които инхибират семейството ензими Янус киназа, познати като ЯАК инхибитори, е възможно да играят роля в стимулацията на възстановяването на растежа на косата.

Въпреки че настоящото проучване е сравнително ограничено по мащаб, то осигурява доказателства от ключово значение относно факта, че ЯАК инхибиторите може да представляват първото ефективно лечение за страдащите от гнездовидно оплешивяване.

Това са окуражаващи новини за хората, които опитват да се справят с физическите и психическите неблагоприятни ефекти от това обезобразяващо автоимунно заболяване.

Предходни проучвания на същия екип от учени разкриват, че специфични имунни клетки и доминантни възпалителни пътища са отговорни за атакуването на космените фоликули при гнездовиден косопад, което довежда фоликулите до спящо състояние.

По-късни изследвания обаче показват, че ЯАК инхибиторите събуждат отново тези спящи фоликули, блокирайки възпалителната сигнализация.

При ¾ от участниците се наблюдава над 50% възстановяване на косата

FDA вече е одобрила 2 ЯАК инхибитора – първият се използва за лечение на злокачествени заболявания на костната тъкан – руксолитиниб, с който е проведено и настоящото проучване, и второто за лечение на ревматоиден артрит – тофацитиниб, който се изследва в паралелното проучване на университетите Йеил и Стандфорд.

И двете заболявания се характеризират с нарушаване на регулацията на сигналните пътища, което пък е много подобно при гнездовидния косопад, който е доминиран от сигналните пътища на интерферона.

И макар патологиите да са различни, тази особеност дава идеята на учените да тестват именно ЯАК инхибиторите при хората с оплешивяване.

Изследователите тестват хипотезата си върху 12 души със средно до тежко оплешивяване с повече от 30% загуба на коса. На участниците са давани по 20 мг орално руксолитиниб 2 пъти дневно в продължение на 3-6 месеца.

След това било направено проследяване в следващите 3 месеци с цел установяване устойчивостта на отговора на лечението.
Резултатите показали, че 75% от пациентите или 9 от тях, били с повече от 50% възстановена коса.

Край на оплешивяването – ново хапче възстановява растежа на косата
4.5 (90%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 27, 2016 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи