Край на ужасяващото стъргане при зъболекаря – ето как вече ще лекуваме кариесите

Мария
Написана от Мария април 13, 2016 13:48

Край на ужасяващото стъргане при зъболекаря – ето как вече ще лекуваме кариесите

Акценти:

  • Бормашина - стъргане
  • Паста чудо - емайл
  • Фрагменти - твърда част на зъба

Свързани:

Мисълта за посещението при зъболекар кара много хора да треперят. Но мечтата на милиони хора по света да могат да излекуват зъбите си без неприятното стъргане вече се превърна в реалност.

Зъболекари разказаха пред екипа на Lechenie.bg, как лекуват зъби с лазер, гел, озон, и кога ще можем да забравим завинаги за страха пред кабинета на зъболекаря.

1. Химико-механичен метод

Дори ако човек ходи редовно на зъболекар, повърхностните кариеси е трудно да се избегнат. Често лекарите предлагат да не се прави нищо, докато проблемът не засегне зъбните тъкани под емайла.

А пациентите с радост се съгласяват, защото никой не се съгласява доброволно да му стържат дупка в зъба. В резултат човек се налага да плати повече в пряк и преносен смисъл.

Увредената област чисто и просто се покрива със специален гел, след което със специален инструмент се отстраняват засегнатите участъци от емайла.

Тоест нищо не се стърже, всичко се прави бързо и точно – и се премахва много по-малко здрава тъкан, отколкото при почистване на кариеса със стандартното борче.

Основните предимства на процедурата са, че е безшумна и безболезнена. Кариозната кухина е по-малка в сравнение с тази, която се получава при стъргане, и пломбата заема по-малко площ.

Критиците на метода смятат химико-механично въздействие за агресивно – впоследствие зъбът може да се разруши.

2. Озон

Да се лекуват кариеси, без на практика зъбът да се докосва, това по-скоро прилича на фантастика. Но това е истина, която са измислили в Германия.

Методът е особено подходящ за тези, които не просто се страхуват от стъргането, но и от вкарването на странични предмети в зъбите.

Озонът, разбира се, е повече дезинфекция и профилактика на кариеса, но за сметка на това безконтактна.

Обработката на зъбите с озон унищожава микроорганизмите, които предизвикват кариес. След третирането зъбите се покриват със специален укрепващ състав.

Засегнатите от кариеса тъкани се дезинфекцират с помощта на молекулите озон. Но пък този метод не може да се приложи при дълбоки увреждания.

3. Лазер

В последно време се превърна в панацея в медицината, и технологиите постоянно се развиват, възможно е благодарение на някоя от тях хората да забравят в бъдеще за проблемите със зъбите.

В денталната медицина днес лазерът позволява да лекува кариес, и то без болка. Освен това веднага се дезинфекцира и самата кухина в зъба.

Много хора в България питат за лечение с лазер. Но този метод не е подходящ, когато е засегнат дентина.
Лазерът се използва за премахване на засегнатия от кариеса емайл, но хората идват най-често с вече дълбок кариес.

Използването на лазера своевременно, когато увреждането все още е слабо, предотвратява развитието на вторичен кариес под пломбата.

Между впрочем американските учени вече изследваха метод, позволяващ с помощта на лазерни лъчи със средна мощност да се активизират стволовите клетки и да се възстановят увредените фрагменти от твърдата част на зъба. Факт е обаче, че тези методи са провеждани върху мишки.

4. Паста чудо

Мечта на тези, които не обичат да ходят на зъболекар или по-скоро изобщо се страхуват да го посетят, е паста, която би ги избавила от тази необходимост. В медиите често се появява подобна информация, но тя не е научна основа.

Край на ужасяващото стъргане при зъболекаря – ето как вече ще лекуваме кариесите
4.6 (92.94%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 13, 2016 13:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи