Криптоспиридоза

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 23:14

Криптоспиридоза

Акценти:

  • Кои са най-често използваните лекарства за криптоспиридоза?
  • След какъв период от време настъпване пълно излекуване на опаразитените с нормална имунна система?
  • Как се осъществява инфектирането с едноклетъчния паразит, причинител на заболяването?

Свързани:

Описание

Криптоспиридоза представлява заболяване, причинено от микроскопичния паразит Cryptosporidium. Когато паразитът навлезе в тялото, най-често през устата, достига тънкото черво и след това навлиза в неговата стена. Впоследствие Cryptosporidium започва да се изхвърля чрез изпражненията.

При повечето здрави хора предизвиква пристъп на водниста диария и инфекцията обикновено отшумява в рамките на 1-2 седмици. При слаба имунна система, опаразитяването може да бъде опасно за живота, ако не се приложи подходящо лечение.

Можете да предотвратите опаразитяване с Cryptosporidium с поддържането на добра лична хигиена и избягването на поглъщане на вода от басейни, развлекателни водни съоръжения, езера и планински потоци.

Какви са симптомите?

Първите признаци и прояви на опаразитяване обикновено се появяват в рамките на около седмица след излагането на паразита:

• Чести изхождания, при които се отделят воднисти изпражнения;
• Дехидратация;
• Липса на апетит;
• Загуба на тегло;
• Стомашни спазми и болка;
• Треска, гадене и повръщане;

Изявите на заболяването отшумяват до 2 седмици, въпреки че са възможно спорадични прояви в продължават до 1 месец, дори и при хора със здрава имунна система. Някои хора е възможно изобщо да не проявят никакви симптоми.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Потърсете лекарска помощ, ако получите водниста диария и тя не отшуми в рамките на няколко дни.

Какви са причините?

Заболяването започва при поглъщането на едноклетъчния паразит Cryptosporidium, а някои негови щамове могат да доведат до по-сериозно заболяване. След като навлязат в чревната стена, започват да се размножават и след това в изпражненията се изхвърлят огромни количества, които са силно заразни.

Можете да се заразите с Cryptosporidium от всичко, което е било в контакт със заразени изпражнения. Начините на инфекция са:
• Замърсена питейна вода, която съдържа паразита;
• Плуването в опаразитена вода и случайното и поглъщане;
• Ядене на сурова замърсена с паразита храна;
• Докосване на устата с ръка, която преди това е била в контакт със заразена повърхност;
• При близък контакт с други заразени хора и животни – особено техните изпражнения, което позволява предаването на паразита от ръката до устата.

Ако имунната ви система е слаба от заболявания като СПИН, вие сте по-податливи на опаразитяване с Cryptosporidium отколкото човек със здрава имунна система. Болните от СПИН могат да развият тежки симптоми и хронична и персистираща форма на заболяването, която може да бъде много трудна за лечение.

Паразитите от вида Cryptosporidium са най-честата причина за диария при хората. Неговото унищожаване е трудно, защото е много устойчив на много дезинфектанти на хлорна основа и не може да бъде отстранен ефективно от повечето филтри. Паразитът може да оцелее в околната среда с месеци при различни температури, но се унищожава при замразяване и при кипене.

Лечение на криптоспиридоза

Няма специфично лечение и излекуването зависи до голяма степен от здравето на имунната система. Повечето здрави хора се възстановяват за около 2 седмици, без да е необходима медицинска помощ. Ако имунната система на опаразитения е слаба, болестта може да продължи и да доведе до силно обезводняване. Целта на лечението е да се облекчат симптомите, а също така и да подкрепи имунния отговор на тялото.

Най-често използваните лекарствени средства са противопаразитните като нитазоксанид, който атакува метаболизма на паразитите и като резултат болните се облекчава диарията. Когато имунната система на болния е увредена се предписва и азитромицин.

Криптоспиридоза
4.6 (91.61%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 23:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи