Круша

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 20:24

Круша

Акценти:

  • Круша
  • Хранителен състав
  • Полезни свойства
  • Антибиотично действие

Свързани:

Круша е название на дърво или храст и на едноименните им плодове. То е едно от най-отдавна култивираните овощни дървета от човека.

За първи път крушата е била спомената още в древността – била е култивирана за първи път в Китай, като след това е попаднала в Персия, а оттам в Гърция и Римската империя.

Към момента са известни хиляди сортове круши, които се отглеждат в регионите с топъл и умерен климат по целия свят.

Крушата е плод със средни размери и по форма наподобява на електрическа круша, но се срещат и сортове с кръгла форма. Месестата част на зрелите круши е сочна и деликатна с характерен аромат и сладък вкус.

Колкото по-силна е миризмата на плода, толкова повече витамини и други полезни вещества има в него.

Хранителна стойност на 100 грама круша

• Белтъчини – 0.4 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 10.5 грама;
• Минерални соли – 0.6 грама;
• Вода – 85 грама;
• Калоричност – 42 килокалории;

Крушата е нискокалорична храна, тъй като в 100 грама от този плод се съдържат само 42 килокалории, поради това няма как да нанесе съществена вреда на фигурата.

Въпреки това калоричността на сушената круша е 270 килокалории на 100 грама. Макар че в този вид плодът е с по-висока хранителна стойност заради високото съдържание на въглехидрати в него, прекомерната му консумация може да предизвика затлъстяване.

Полезни свойства

В крушата се съдържа огромно количество полезни вещества – растителни влакна, захароза, глюкоза, фруктоза, каротин, фолиева киселина, манган, желязо, йод, мед, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, цинк, флуор, мобилден, пектин и органични киселини. Витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Р, а също и дъбилни вещества.

Крушите от хилядолетия са се използвали в народната медицина за лечение на простатит. Няколко дни след започването на консумацията на компот от круши при това заболяване се наблюдава съществено отслабване на симптомите на възпаление на простатата.

А когато компотът от този плод се приема продължително време, то тогава настъпва пълно оздравяване.

Дори е препоръчително мъжете, навършили 50-годишна възраст да си приготвят компот от круши, за да могат до пролетта да пият компот от тях.

Желателно е също и пиенето на сок от круши за тази цел е необходимо снабдяването със сушени круши. Това представлява не само метод за лечение, но и профилактика на болестите на простатната жлеза.

Крушите се използват като антимикробно средство, тъй като те създават неблагоприятна среда за болестотворните бактерии.

В крушовите плодове се съдържат органични киселини, които заедно със солната стомашна киселина подкисляват храната, която се намира в стомаха, като по този се ускорява нейното смилане. Пектинът и дъбилните вещества, намиращи се в крушите, намаляват подвижността на бактериите.

Крушовите плодове съдържат естественият антибиотик арбутин, унищожаващ микробите. Антимикробните свойства на крушите въздействат на чревната флора и на микроорганизмите, предизвикващи възпалителни заболявания на бъбреците и на пикочния мехур. Дивите круши са по-ефективни бактерицидно средство.

Тъй като в крушите фруктозата е повече, отколкото глюкозата /а както е известно фруктозата не изисква за усвояването си инсулин /, тези плодове са полезни при нарушена функция на задстомашната жлеза.

Поради това пресните и сушени круши, а също и напитките от тях, се включват в хранителните режими на хората, страдащи от диабет и затлъстяване.

Круша
4.5 (90.83%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 20:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи