Ку треска

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 13:53

Ку треска

Акценти:

  • Кога настъпва заразяването с Ку треска при човека?
  • Предизвиква ли бактерията причинител хронично заболяване при хората?
  • В какъв период от излагането Coxiella burnetii се проявяват първоначалните симптоми на острата инфекция?

Свързани:

Ку треска представлява заболявание, чиито огнища са в природата, причинявано от бактерията Coxiella burnetii. Протича с остри и хронични фази.Едрият рогат добитък, овцете и козите са основните резервоари, въпреки че и други видове могат да бъдат заразени.

Инфекциозните организми се екстретират в млякото, урината и изпражненията на заразени животни.При раждането на животните големи количества от бактериите се съдържат в големи количества в околоплодните течности и плацентата.

Бактерията Coxiella burnetii е изключително устойчива на топлина, засушаване, както и на много от дезинфектантите, което позволява дългото оцеляване на бактериите в околната среда.

Заразяването на хората обикновено настъпва при вдишване на тези инфекциозни организми от въздуха, който съдържа прах от изсушен материал от плацентата, околоплодните течности и екскрементите на болен добитък.

Другите начини за предаване на бактериите на хората са редки, като например ухапвания от кърлежи, поглъщане на непастьоризирано мляко или млечни продукти и предаването от заразен човек на здрав.

Хората често са много възприемчиви към болестта и много малко количество от бактериите, могат да предизвикат инфекция.

Какви са симптомите?

Coxiella burnetii може да причини остро или хронично заболяване при хората, които най-често придобиват бактериите след контакт със заразени животни или при излагане на замърсени среди.

Симптомите на острата инфекция, обикновено се развиват 2-3 седмици след експозицията на инфекциозните организми, въпреки че около половина от хората нямат клинична картина.

Най-често наблюдаваните симптоми са:

• Много висока температура 40-41 градуса по Целзий.
• Силно главоболие;
• Общо неразположение;
• Миалгия;
• Втрисане или изпотяване;
• Кашлица, при която не се отделят храчки;
• Гадене и повръщане;
• Диария;
• Коремна болка;
• Болка в гърдите;

Въпреки че повечето хора с острата форма на заболяването се възстановяват, е възможно при някои от тях да се развият усложнения, най-често пневмония, грануломатозен хепатит, миокардит и усложнения в централната нервна система.

Заразените бременните жени са изложени на риск от преждевременно раждане и спонтанен аборт. Смъртността при инфектираните е ниска и е по-малко от 2% от хоспитализираните.

Хроничната форма на заболяването е много тежка и засяга по-малко от 5% от прекаралите острата форма.

Възможно е да се развие около 6 седмици след острата инфекция или може да се прояви години по-късно. Трите групи хора с най-висок висок от развитие на хроничната треска са бременните жени, лицата с потисната имунна система и такива със съществуващи деформации на сърдечната клапа.

При 60-70% от докладваните случаи на хронична инфекция се развива ендокардит. Но ако не се лекува при 25-60% настъпва фатален край. При такива случаи е необходимо ранно поставяне на диагнозата и започване на продължително лечение с антибиотици – най-малко 18 месеца. Други форми на хронична Ку треска се проявяват като аортни аневризми, инфекции на костите, черния дроб или репродуктивните органи.

Лечение на Ку треска

Прилага се терапия с антибиотика доксициклин при всички възрастни и при деца с други тежки заболявания. Лечението трябва да започне незабавно, когато има съмнение за инфекция с Coxiella burnetii.

Използването на антибиотици различни от доксициклин или тетрациклини се свързва с повишен риск от тежко заболяване. Доксициклинът е най-ефективен при предотвратяване на тежки усложнения, които могат да се развият в хода на инфекцията. Следователно лечението трябва да започне при клинично съмнение за заразяване и винаги трябва да започва преди да са излезли лабораторните резултати.

Ку треска
4.7 (93.1%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 13:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи