Кускус – гликемичен индекс, състав и полезни свойства

Мария
Написана от Мария юли 15, 2015 20:29

Кускус – гликемичен индекс, състав и полезни свойства

Акценти:

  • Кускус - ранно посивяване
  • Енергийна стойност - сух продукт
  • Преждевременно стареене - кускус

Свързани:

Какво представлява кускуса?

Това е вид зърнена храна, която се приготвя по определен начин от твърди сортове пшеница, просо, ечемик или ориз. Неговата родина е Мароко, където едноименното ястие от него се счита за национално.

Технологията на производство на кускуса е подобна на тази на макаронените изделия. Но неговите форми са много малки, с диаметър 0.5-2 мм. В кулинарията най-често се използват зърна с диаметър 1.2 мм.

Кускус – полезни свойства

Това е вид зърнена храна, както бе посочено по-горе, която се приготвя от различни видове зърнени култури, но най-често на пазара се среща кускус, който е произведен от пшеница.

Поради високото си съдържание на сложни въглехидрати кускусът е предпочитана и у нас храна за закуска, тоест за първо хранене за деня.

Какви са полезните му свойства?

1. Богат е на витамин В5, който въздейства благоприятно на жизнения тонус, спомага за укрепването на имунитета, способства за преодоляването на хроничната умора и с депресията и дори лекува безсънието. Освен това витамин В5 подобрява регенерацията на кожата и на косата.

2. Съдържа голямо количество важни микроелементи – фосфор, калий, желязо, мед и растителни влакна – способства за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

3. При употреба на този вид зърнена храна се наблюдава стабилизиране на водно-солевия обмен.

4. Също така стимулира и мозъчната дейност.

5. Благодарение на калия в състава на кускуса, с течение на времето сърдечният мускул укрепва;

6. Кускусът се препоръчва на желаещите да отслабнат, тъй като е идеален като диетичен продукт – състои се 70% въглехидрати, необходими за дългото усещане за ситост.

Освен това този вид зърнена храна има среден гликемичен индекс, тоест в организма се разгражда със средна скорост. Затова е много добра храна за хората, които желаят да отслабнат и не е празен въглехидрат.

7. Спомага за повишаване на нивата на хемоглобина, а тези на „лошия“ холестерол, напротив, се понижават.

8. Благодарение на високата си хранителна стойност и калоричност кашите от кускуса се препоръчват за спортисти, за хора в напреднала възраст, за деца.

9. Благодарение на високо си съдържание на мед, кускусът предотвратява развитието и възникването на заболявания на ставите, а също и способства за синтеза на женски полови хормони.

10. Кускусът предотвратява ранното посивяване и преждевременното стареене на кожата.

Важно!

Кускусът е висококалорична зърнена храна, която прекрасно се съчетава с риба, морски дарове, зеленчуци, месо, плодове – сушени, ядки и подправки.

Вредни свойства и противопоказания на кускуса

1. Въпреки средният си гликемичен индекс, диабетиците са длъжни да подхождат внимателно що се отнася до присъствието на кускуса в техния хранителен режим – възможно е да влоши протичането на заболяването, ако се прекалява.

2. Индивидуалната непоносимост към пшеница и други зърнени култури, хранителната алергия към този продукт се явяват противопоказания към употребата на кускус.

3. Ако човек е с наднормено тегло, то употребата на този вид зърнена храна се разрешава в рамките на правилното хранене и диета.

Ако вие добавите кускусът към своя обичаен нездравословен хранителен режим, състоящ се от бързо приготвени храни, захарни изделия и други вредни съставящи го храни, то е много вероятно да допринесе за допълнителното увеличаване на теглото, поради високата му калоричност.

Енергийна стойност – 376 килокалории за 100 грама сух продукт

• Белтъчини – 12.8 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 72.4 грама;

Кускус – гликемичен индекс, състав и полезни свойства
4.4 (88.89%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 15, 2015 20:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи