Лактат в кръвта – топ 5 причини за повишени нива

Мария
Написана от Мария май 11, 2016 15:37

Лактат в кръвта – топ 5 причини за повишени нива

Акценти:

  • Хемоглобин - понижени нива
  • Лактат в кръвта - стойност
  • Застой - кръвообращение

Свързани:

Лактът е сол на пикочната киселина, маркер за обезпеченост на тъканите с кислород и непряк показател за киселинността на кръвта.

Лактат – това е?

Междинен метаболитен продукт в процеса на превръщане на глюкозата в пируват – пировинена киселина, под действието на ензима лактатдехидрогеназа при отсъствие на кислород.

Източници на лактат в низходящ ред

• Мускули;
• Кожа;
• Еритроцити;
• Главен мозък;
• Черва;
• Левкоцити;
• Тромбоцити;

Недостигът на кислород в тъканите активира процесите на синтез на лактат – достъпен, но неефективен процес на синтез на енергия, само 2 молекули аденозинтрифосфат от един цикъл.

Количеството лактат в кръвта е минимално, тъй като напълно се разгражда в черния дроб – в цикъла за синтеза на глюкоза, гликоген и енергия, и в бъбреците – екскреция с урината или образуване на глюкоза.

Остатъците могат да се неутрализират в сърдечния мускул – миокарда, и в други органи. Анормалното образуване на лактат или неспособността на черния дроб да го преработва води до подкисляване на вътрешната среда на организма и лактацидоза.

Концентрацията на лактат в кръвта зависи от скоростта на неговия синтез и преработването в черния дроб. Натрупването в мускулите предизвиква чувство за мускулна умора и болка.

Повишаването на лактата в кръвта е характерно за състояния, съпровождащи се с недостиг на кислород в тъканите. Във всеки отделен случай причината е индивидуална.

Хиперлактатемия – състояние с повишено ниво на лактата в кръвта над 3 милимола на литър.

Лактатацидоза

Форма на метаболитна ацидоза – прекомерно ниско ниво на pH във вътрешната среда на организма с натрупване на лактат в кръвта над 6 милимола на литър и понижено рН.

Това състояние е опасно за живота – при болните от захарен диабет 50% от случаите на лактацидоза завършват фатално.

Лечение с препарата метморфин повишава риска от това състояние в съчетание с тежко протичане на захарен диабет, бъбречна недостатъчност, тежка сърдечна недостатъчност.

Видове лактатацидоза

• А /аеробна/ – нарушено постъпване на кислород през белите дробове, причини – шок /травматичен, хиповолемичен/, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, оток на белите дробове.
• В /анаеробна/ – при нормална оксигенация на тъканите, също я определят като метаболитна – при патологии на обмяната на веществата в черния дроб, бъбреците, при захарен диабет, СПИН.
– В1 – при вече съществуващо метаболитно заболяване;
– В2 отравяне с лекарства или други вещества;
– В3 вродени нарушения на обмяната на веществата;

Лечението на лактацидозата трябва да се извършва в съответствие с причината, която я е предизвикала – при хронична бъбречна недостатъчност е необходима диализа – пречистване на кръвта в изкуствен бъбрек, при захарен диабет е необходимо изключването на метморфина и започване въвеждането на инсулин.

Едновременно е необходимо да се нормализират параметрите на вътрешната среда.

Причини за повишение на нивата на лактат в кръвта

Основната е понижаване на рН и повишаване на киселинността на вътрешната среда:

1. Хронични заболявания на белите дробове, дихателни нарушения;
2. Заболявания на системите на кръвта и на кръвообращението;
3. Застой на кръвта в големия или малкия кръг на кръвообращение – сърдечна недостатъчност, шок, инфаркт на миокарда, тромбоза на белодробната артерия;
4. Понижено количество хемоглобин в еритроцитите и анемия, нарушена връзка на хемоглобина с кислорода – отравяне с въглероден оксид, цианиди, нитрати;
5. Нарушен процес на метаболизма в тъканите, в резултат на което стават неспособни да използват кислород – увреждане на клетките с повишена или понижена температура, тежки инфекции, сепсис и септичен шок.

Лактат в кръвта – топ 5 причини за повишени нива
4.4 (88.36%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 11, 2016 15:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи