Ламблиоза

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2014 14:36

Ламблиоза

Акценти:

  • Как се осъществява заразяването с ламблиоза?
  • Възможно ли е човек да бъде носител на едноклетъчния паразит, причинител на заболяването и да не проявява никакви симптоми?
  • Предизвиква ли ламблиозата хронични диарични разстройства?

Свързани:

Ламблиоза или жирардиаза представлява заразяване на тънките черва с едноклетъчния организъм, наречен Giardia lambliа.

Хората се заразяват с него чрез неволно поглъщане на неговите цисти, които често се срещат във води, замърсени от непречистен отпадъчни води или от животински отпадъци.

В развитите държави заболяването се открива при 2-5% от хората, а в развиващите се държава, в която група попада и България, процентът на заразените може да достигне 33% от населението. И въпреки това в САЩ ламблиозата е най-честото чревно паразитно заболяване. Когато пътуващите в чужбина развият диария, тя в повечето случаи е причинена от Giardia lambliа.

Какви са причините?

Цистите на едноклетъчния организъм могат да се окажат в тялото на човека по много различни начини:

От замърсени водоизточници – Giardia lambliа е най-честата причина за диария от замърсена вода. Източници на заразената с бактерията вода могат да бъдат обществени басейни, в които водата не се филтрира и обработва правилно.Водата в сладководните басейни като реки, езера и язовири, в които се къпят хора, също е потенциален източник на зараза.

Замърсени храни , които са били приготвени от заразен човек или храната е била измита в замърсена вода, която е била изложена на тор.

Директен контакт със заразен човек – заразяването може да се осъществи и поради неподдържането на добра хигиена и най-често инфектирането се случва в детските градини, старческите домове или при орален или анален сексуален контакт. Около 50 % от децата се заразяват с Giardia lambliа в детските градини, а 20% от заразените сексуално активни хомосексуални мъже изхвърлят цисти в изпражненията си. Членовете на семейството, служителите в детските градини, както и хората, които са били в контакт с изпражненията на заразения, също са изложени на риск от инфектиране.

Какви са симптомите?

Жиардиазата може да се прояви по различни начини. Някои хора могат да бъдат носители паразита и да нямат никакви оплаквания, но Giardia lambliа води до изхвърлянето на цисти с изпражненията. При други хора могат да се появят остри или хронични диарични разстройства 1-2 седмици след преглъщането на цистите.

Остро диарично разстрайство:

Диария – до 90% от хората с жиардиаза се оплакват от диария. Фецесът се описва като воднист и обилен в началото на заболяването. С напредването му изпражненията стават мазни, лошо миришещи. Кръв, гной или слуз обикновено не се откриват във фецеса. Симптомите могат да продължат от 1 до няколко седмици.
Загуба на тегло;
• Подуване на корема, коремни спазми, съпроводени с прекомерно образуване на газове с остра миризма на сяра.
В редки случаи гадене, повръщане, треска, обрив или запек.

Хронично диарично разстройство:

Диария – фецесът често е мазен, лошо миришещ, жълтеникав на цвят и могат да се редуват диария и запек;
• Коремната болка може да засилва при хранене;
• Загуба на тегло;

Лечение на ламблиоза

• Пийте течности като спортни напитки, разредени плодови сокове, газирана вода, тоник или джинджифилова бира, бульони и супи. Течностите трябва да бъдат приемани в малки количества на често през целия ден. Избягвайте прием на напитки, съдържащи кофеин.
Смучете ледени кубчета, за да предпазите тялото си от дехидратация, ако течностите не ви понасят.
• След 12 часа може да включен прием на по-твърда храна като картофи, макарони, ориз, препечен хляб, зърнени храни, бисквити и варени зеленчуци.
Избягвайте пикантни, мазни и пържени храни.

Ламблиоза
4.7 (93.64%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2014 14:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи