Лечебна физкултура за здрави бъбреци

Мария
Написана от Мария май 12, 2015 10:38

Лечебна физкултура за здрави бъбреци

Акценти:

  • Бъбречни заболявания - упражнения
  • Мускулен тонус - бъбречна функция
  • Физическо натоварване - глумерулонефрит

Свързани:

Установено е, че между активността на мускулите и функцията на отделителната система съществува тясна физиологична и функционална връзка. Отделителната система извежда продуктите от обмяната на веществата, които попадат в кръвта при мускулна активност.

Когато вие правите физически упражнения, се изменя количествен и качествен състав на урината – в нея се появяват продукти от пуриновия обмен, млечна и ацетооцетна киселина. Заедно с адаптацията на организма към физически натоварвания се повишава и устойчивостта на функцията на бъбреците.

Упражненията с умерена интензивност увеличават диурезата, а тези с максимално натоварване, напротив, я понижават, което се наблюдава и при необичаен характер на натоварванията.

По този начин лечебната физкултура /ЛФК/ може да въздейства на бъбречната функция, водейки на парциалните функции на нефроните и на компенсаторните възможности на бъбреците. И освен това ЛФК е прекрасно средство за активизация на защитните сили на организма и за увеличаване на неговата издръжливост.

Съществуват комплекс от упражнения, предназначени специално за всяко от заболяванията – гломерулонефрит, цистит, пиелонефрит, нефроптоза /смъкване на бъбрека/, бъбречнокаменна болест.

При остър гломерулонефрит физическото натоварване е противопоказно. При подобряване на състоянието е допустимо постепенно включване на упражнения за подобряване бъбречния кръвоток:

• Изходно положение – болният ляга по гръб, дланите се поставят на гърдите или на корема. Следва това прави вдишване, като повдига гърдите и коремната стена, при издишване с китките леко се натиска гърдите или корема;

• Начално положение – болният отново ляга по гръб, свива ръце в лактите и се опира на тях, краката се свиват в коленете. След това болният следва да се отпусне и да спусне покрай торса първото дясната и последствие лявата ръка. Упражнението се повтаря след това, само че с краката.

Също така могат да се изпълняват някои от техниките за самостоятелен масаж – болният ляга по гръб и започва да разтрива ръцете, краката и корема си. За хора, страдащи от бъбречни заболявания са подходящи и упражнения за коремна преса, при които не водят до повишаване на налягането вътре в коремната кухина.

Показни са и физически упражнения, натоварващи лубмално-илиачните и бедрените мускули и диафрагмата. Препоръчва се ходене и игри, изискващи по-малко движения. Продължителността на натоварванията нараства от 8-10 минути при спазване на постелен режим до 20.

При пиелонефрит лечебната физкултура допринася за намаляване на възпалителните изменения в бъбреците и способства за нормализация на бъбречната функция. В зависимост от стадия на заболяването натоварванията варират от по-ниски от средното до средни:

• Изходно положение – болният ляга по гръб. При вдишване вдига дясната ръка нагоре и едновременно с това започва да сгъва левия си крак, плъзгайки го по леглото. При издишване – връщане в изходно положение. Същото упражнение се изпълнява за лявата ръка и за десния крак.

• Ръцете на кръста – при вдишване се главата и раменете се повдигат и се поглежда надолу към пръстите на краката, при издишване болният се връща в изходно положение.

• Лявата ръка на гърдите, дясната на корема. Изпълнява се диафрагмено дишане – при вдишване ръката, заедно с гърдите и корема се повдига нагоре, а при издишване се спуска надолу.

• Изходно положение – болният е легнал на лявата си страна. Лявата ръка се изправя нагоре, а левият крак леко се свива. При вдишване нагоре се вдига дясната ръка, а при издишване се свива десният крак и коляното се притиска с дясната ръка към гърдите.

Лечебна физкултура за здрави бъбреци
4.6 (91.25%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 12, 2015 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи