Лечебните свойства на ехинацеята, за които сте длъжни да знаете

Мария
Написана от Мария декември 1, 2015 23:08

Лечебните свойства на ехинацеята, за които сте длъжни да знаете

Акценти:

  • Ехинацея - кожни заболявания
  • Билка - препарати
  • Употреба - ограничения

Свързани:

Препаратите на основа на ехинацея основно ще бъдат полезни при настинка и грип.

Това е отличен стимулатор на имунната система, който помага при различни инфекциозни и възпалителни заболявания. Днес препаратите от ехинацея могат да се закупят и под формата на таблетки, настои и мехлеми.

Ехинацеята е позната на повечето от нас като билка, която стимулира имунната система. Но нейните положителни свойства не се ограничават само с това.

Още от древни времена отварата от това растение е била използвана за промиване на рани и за очите, а също е била прилагана при ревматизъм, артрит, заушка и дребна шарка.

Към настоящия момент в аптеките се предлагат немалко препарати на основа на ехинацея – билкови чайове, под формата на таблетки, настои и биологично активни добавки. От тази билка само в Германия са били произвеждани повече от 250 различни препарати.

С какво ехинацеята е толкова полезна за имунитета?

В резултат на редица изследвания учените успели да открият няколко групи полезни вещества, които положително влияят на имунитета. Ето и основните групи вещества, съдържащи се в тази билка:

• Полизахариди – надземната част на растението е много богата на тези полезни вещества, които предотвратяват попадането на патогенни клетки в клетките на организма. Още повече, че полизахаридите, съдържащи се в тази билка, способстват за регенерация на тъканите.

• Инулин – корена от това билково растение се съдържа веществото инулин, което повишава активността на белите кръвни телца. Така клетките на имунната система започват по ефективно да се справят с инфекциите, като отстраняват патогенните бактерии.

• Ехинозиди – група вещества, съдържащи се както в надземната част на растението, така и в корените му. Установено е, че тези вещества притежават свойства на антибиотици – унищожават патогенните бактерии.

Освен това ехинозидите способстват за извеждането от организма на свободните радикали.

• Алкиламиди – вещества, съдържащи се в корените на растението. Алкиламидите притежават анестезиращо действие, благодарение на което отварата от ехинацея може да се използва и за намаляване на зъбобола.

Освен гореизброените вещества, ехинацеята е също богата и със своя минерален състав. В частност – в нея се съдържа много калий, калций, мед, сяра, сребро, манган, цинк, селен и кобалт.

Много от тези микроелементи вземат участие в поддържането на нормалната дейност на имунните клетки.

За кого ехинацеята би била полезна?

При настинка и грип – най-често настоят се назначава при настинка и грип. Установено е, че с ехинацеята процесът на оздравяване протича по-бързо.

И може да се предписва, дори на деца на възраст 2-3 години. А за профилактична цел би била полезна за хора с отслабен имунитет.

При инфекциозни заболявания – тъй като тази билка е отличен модулатор на имунната система, то съвсем целесъобразно е да се назначава при ушни инфекции, мононуклеоза, инфекциозни заболявания на пикочния мехур, сепсис и други бактериални, вирусни и микотични заболявания.

При кожни заболявания – в този случай отварите от ехинацея се прилагат външно. В частност при херпес, фурункули, уртикария, ухапвания от насекоми и екземи.

Кой не трябва да приема ехинацея?

Препаратите с тази билка, включително и настоят, не се препоръчва да се употребяват повече от 2 месеца. Въпреки големият списък с терапевтични свойства на растението, то с него не трябва да се злоупотребява.

И затова поне 2-седмични интервали между курсовете са задължителни.

Лечебните свойства на ехинацеята, за които сте длъжни да знаете
4.4 (88.37%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 1, 2015 23:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи