Лечебните свойства на тай чи – 4 подаръка за здравето

Мария
Написана от Мария май 20, 2016 18:22

Лечебните свойства на тай чи – 4 подаръка за здравето

Акценти:

  • Тай чи - гимнастика
  • Предимства - психологически
  • Сърдечна недостатъчност - полезен ефект

Свързани:

Тай-чи /тайдзи цюен/ – една от разновидностите на китайските бойни изкуства, сдобили се с репутация на ефективна оздравителна гимнастика.

Китайците вярват, че с помощта на тай чи може да се удължи младостта, да се подобри равновесието и гъвкавостта, забавя се стареенето и дори се излекуват, сред които артрит, сърдечни заболявания и болест на Паркинсон. Какво казва за тайдзи цюен официалната наука.

1. Заменя физиотерапията в лечението на остеоартроза

Физиотерапията е един от многото варианти на немедикаментозното лечение на остеоартроза на коленната става. Но учените твърдят, че плавните и спокойните движения на тай чи помагат за справяне с болките в коленете също толкова ефективно.

Екип от американски физиотерапевти в продължение на 8 години наблюдавали 204 пациенти в напреднала възраст с остеоартроза на коленната става.

Доброволците били разпределени случайно в 2 групи – тези от първата 2 месеца 2 пъти седмично практикували гимнастика тайдзи цюен по 60 минути, останалите в месеца със същата редовност посещавали 30-минутни сеанси на физиотерапия, а след това още 6 седмици практикували у дома.

Всички участници по време на експеримента продължавали редовно да приемат лекарства.

12 седмици след началото на занятията двете групи показали сходни резултати – болките в коленете намалели, подобрила се подвижността на ставите.

Но вече след година пациентите, практикуващи тайдзи чуен се чувствали много по-добре. Каква е тайната на традиционната китайска гимнастика?

Изследователите отбелязват, че благодарение на интеграцията на физическите, психоемоционалните, емоционалните, духовните и поведенчески елементи, тай чи систематично може да съдейства за укрепване на тялото и разума.

2. Облекчава симптомите на фибромиалгия

Терапевтичният ефект на тайдзицюан се пада и на пациентите с други ревматоидни заболявания. Още през 2010-та година американски учени провели сляпо изследване на ефекта на тай чи в стила Ян за облекчаване на симптомите на фибромиалгия.

66 участника били разделени на 2 групи – едните ежедневно посещавали уроци по китайската гимнастика, а други изпълнявали упражнения за разтягане. След 3 месеца доброволците трябвало да определят нивото на болка, умора и настроение по скалата от 0 до 100.

Оказва се, че китайската гимнастика позволила на доброволците да намалят болезнените си усещания от 63 до 35 пункта. Пациентите, занимаващи се със стречинг, успели да намалят дискомфорта общо с 9 пункта – от 68 до 59.

Учените обясняват целебния ефект на тай чи с правилно разпределяне на натоварването върху ставите и успокояване на нервите – колкото по уравновесен е човек, толкова по-висок е прагът на болка.

3. Помага на пациенти с болестта на Паркинсон

При хората, страдащи от това заболяване съществено повишава риска от падане и травми. За подобряване на качеството на живота на пациентите се препоръчват редовни занятия с лечебна физкултура, но през 2012-та година учените предложили добавянето към полезните тренировки и тай чи.

4. Помага на хронично болните

Китайската гимнастика благотворно влияе не само на опорно-двигателната система.

Авторитетно научно списание публикува систематичен обзор за влиянието на тай чи върху здравето на пациенти с хронични заболявания, сред които – сърдечна недостатъчност, хипертония и множествена склероза.

Изследователите отбелязват физиологичните и психологическите предимства на тази гимнастика за здрави хора и за такива, страдащи от сърдечно-съдови патологии и такива на дихателните пътища.

Също било установено, че при хората в напреднала възраст китайската гимнастика подобрява баланса, силата и гъвкавостта, намалява болката, безпокойството и стреса.

Лечебните свойства на тай чи – 4 подаръка за здравето
4.5 (90.48%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 20, 2016 18:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи