Лечение без вреда – какво е необходимо да знаете за лекарствата и тяхното използване

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 08:22

Лечение без вреда – какво е необходимо да знаете за лекарствата и тяхното използване

Акценти:

  • Лекарства - използване
  • Биоактивни добавки
  • Абсорбция на лекарствените вещества

Свързани:

Ние редовно приемаме лекарства – пием таблетки, поставяме си инжекции, използваме капки и приемаме различни сиропи.

Но какво действие те произвеждат в организма? Защо лекарството може и да не подейства? Какви грешки правят самите пациенти?

Малко хора се замислят за това как именно „работи“ едно лекарство, когато приема таблетки за едно или друго заболяване.

Още по-лошо е, когато лекарството не се изписва от лекар, а се приема самоволно, тоест провежда се самолечение, неправилното използване на лекарствените средства и за формирането на лекарствена устойчивост – това са глобалните проблеми, които могат да доведат до това, че вече лекарствата няма да действат и човечеството ще остане един на един със сериозните заболявания.

Как работи едно лекарство? Какво именно се случва, когато то попадне в организма?

За начало следва да се отбележи едно нещо – важно е да се различават лекарствените от нелекарствените средства. Лекарството – това е, което притежава лечебно действие, тоест вещество, което лекува нещо или излекува. При това лечебното действие на препарата задължително е необходимо да бъде доказано.

Всичко, което притежава различно действие, например биологично, но не лекува, по определение е биологично активна добавка. В това е принципна разлика, но днес има сериозно объркване у пациентите.

Въпреки че днес в законодателството разликата между лекарство и биологична добавка е ясно определена и на всяка опаковка биологично активна добавка, по-известни у нас като хранителни добавки, има надпис: „Не е лекарство“, за съжаление хора или не четат това или не разбират разликата.

Принцип на действие на лекарствата – това е много сложен въпрос и за да се отговори на него е необходимо да се прочете не една лекция. Лекарствата са огромно количество, много са и лекарствените форми и всички медикаменти се прилагат по различен начин и механизмът на действие на всеки е различен и заболяванията са огромни количества.

Ако говорим за способи за прилагане, то условно лекарствата могат да се разделят на такива, които се поглъщат – това са таблетки, сиропи, хапчета и такива, които се абсорбират по други начини, например се прилагат парентерално, тоест заобикалят стомашно-чревния тракт – чрез инжектиране на вената, в мускула или под кожата.

Също така лекарството може да се абсорбира в устната кухина, класически пример за това е нитроглицерина, които се всмуква под езика. Също лекарството може да се абсорбира до други начини чрез други лигавици, например като свещ през правото черво.

От това как лекарството попада в организма на човека зависи и това какво ще се случи по-нататък. Ако препаратът се въвежда венозно, то активно му лекарствено вещество веднага попада в кръвта.

Този метод обикновено дава най-бърз ефект. Ако лекарството се поглъща по-нататъшния сценарий зависи от самия препарат. Следва да се отбележи, че лекарството съдържа не само активно вещество, но и множество други компоненти, ингредиенти, помощни вещества.

Лекарството във форма на таблетка попада в стомаха, където започва да се разтваря и се разпада и чрез специалната система на кръвния поток попада в черния дроб.

А какво се случва по-нататък – вече е по-сложно за обяснение, поради това, че някои лекарства преминават през черния дроб направо, тоест без да се превръщат в друго вещество, а други претърпяват много сложни изменения. Например, те могат да се преобразуват в някаква междинна форма.

Лечение без вреда – какво е необходимо да знаете за лекарствата и тяхното използване
4.5 (90.55%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 08:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи