Лечение на хроничен бронхит – какъв е правилният подход към проблема

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2015 23:59

Лечение на хроничен бронхит – какъв е правилният подход към проблема

Акценти:

  • Овлажняване - въздух
  • Двигателна активност - хроничен бронхит
  • Околна среда - замърсена

Свързани:

Начинът на живот и средата на обитаване от човека са основните фактори, предизвикващи хроничен бронхит.

Изгорелите газове от моторните транспортните средства, прахът, димът и емисиите, които се отделят в атмосферата от индустриалните предприятия постоянно дразнят лигавицата на бронхите, предизвиквайки мъчителна кашлица.

А ако се отчете въздействието и на вирусите и бактериите, вредните навици и отслабения в резултат на всички тези фактори имунитет – на болния съвсем не му остават шансове да диша пълноценно.

В тази статия ние подбрахме няколко полезни и същевременно проверени в практиката съвети за лечение на хроничен бронхит.

1. Спрете цигарите

Пушенето на тютюневи изделия е една от най-разпространените причини за хроничен бронхит при хората зряла възраст. Този вреден навик нарушава механизмът на отделянето на храчките, като става по-вискозна.

Бронхите постепенно се запушват от „тапи“ слуз, луменът на дихателните пътища се свива, и при пушача се появява характерна кашлица.

Освен това пасивните пушачи също се намират в зоната на риска от хроничен бронхит, бронхиална астма и дори рак на белите дробове.

Важно!

Остатъчните явления след прекаран хроничен бронхит понякога продължават до 2 месеца.

2. Лекувайте заболяванията до край

Хроничният бронхит често се оказва последствие от не напълно излекувана остра респираторна вирусна инфекция, грип, възпаление на сливиците, пневмония и други инфекциозни заболявания на дихателните пътища.

Но причина за заболяването може да стане и патология на стомашно-чревния тракт – токсините от тънкото черво се разпространяват по целия организъм, предизвиквайки възпаление.

Именно поради това здравословното състояние внимателно трябва да се проследява, а в случай на поява на хроничен бронхит – да се направи пълна кръвна картина и лабораторен анализ на храчките за определяне на причините за заболяването.

3. Пийте повече течности

Топлите напитки в големи количества не са панацея, но задължително условие за лечение на множество заболявания. Хроничният бронхит не е изключение.

Целебните отвари от липа и лайка, малинов чай, топла минерална негазирана вода, сокове – най-добрите помощни средства при сухо и хладно време.

4. Спрете консумацията на лютиви храни

Пикантните храни раздразват рецепторите за кашляне, предизвиквайки дискомфорт и пристъпи на кашлица. Идеалната диета за лечение на хроничен бронхит е топлата, мека храна, която успокоява гърлото.

5. Овлажнявайте въздухът в помещението, в което прекарвате времето си

Бронхитът се обостря през есента и зимата до голяма степен, заради това, че радиаторите и нагревателите правят сух въздухът в помещенията.

Освен това в такава обстановка човек много по-лесно може да прихване някаква остра вирусна инфекция. Сега всеки може да си закупи овлажняващо средство за стая.

Но по-евтиният вариант е да започнете да простирате прането в стаята. И в действителност ще започнете да дишате по-леко.

Но ако се отоплявате на дърва този проблем няма да съществува, тъй като при горенето се изпарява водата, която се съдържа в тях и въздухът естествено се овлажнява.

6. Движете се

Заседналият начин на живот и пасивният отдих не способстват за активното отделяне на храчките, които се натрупват в бронхите, предизвиквайки силен пристъп на кашлица.

Именно затова и сутрин се кашля повече, тъй като дихателните пътища се самоочистват. Когато времето е подходящо се разхождайте на чист въздух – в парка, в гората, извън града.

Така вентилацията на белите ви дробове ще се подобри и ще се понижи риска от развитие на обструктивна болест на белите дробове.

Лечение на хроничен бронхит – какъв е правилният подход към проблема
4.5 (90.4%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2015 23:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи