Лечение на синузит с лазер – ето колко е ефективно

Мария
Написана от Мария май 12, 2016 20:39

Лечение на синузит с лазер – ето колко е ефективно

Акценти:

  • Лазер - терапия
  • Подуване - облекчаване
  • Кръвообращение - подобряване

Свързани:

Новите технологии помагат за справянето с отоларингологични заболявания.

Нещо гние в главата

В 4 от 5 случая към възпаление на носните кухини са причина за хронична хрема. Най-често този проблем игнорират мъжете, тъй като подсмърчащите и срамуващи се от зачервен нос жени по-бързо се обръщат към лекар. При тези, които своевременно лекуват хремата, рискът от разболяване е по-малък.

Най-лесно е за тези, които хващат първите симптоми на синузита, и не го оставят да се развие. За съжаление, заболяването лесно може да се обърка с други.

Например първите симптоми на синузит могат да се объркат със зъбобол – корените на горните зъби са толкова близо разположени до синусите, че често реагират на възпалението в съседство. И болните тичат при зъболекари, а не при отолораниголози.

Заболяването се бърка и с мигрена. Главоболието и болката в областта на лицето са спътници на синузита. Но специфични, съпровождат се с усещане за тежест, „забиване“ в областта на бузите.

Болката се усилва вечер, защото през това време нараства отока на лигавицата и се събира повече гной.
Случва се пациентът да отиде дори на психиатър.

Една пациентка, дори се обърнала към лекарите с оплакването, че в главата ѝ сякаш нещо гние. Не е изненадващо, че първоначално заподозрели, че болната не е психически здрава.

И след пълни изследвания било установено, че ставало въпрос за хроничен гноен синузит.

При хипертония – противопоказно

Специфични признаци на синузит – запушване на носа, и носово говорене. Поради отока на лигавицата се затварят естествените вътрешни отвърстия, през които обикновено се оттичат носните кухини. Ако започне натрупване на гной, гнойта може да проникне в околните тъкани.

Съвременното лечение на синузит не е рентгенова снимка на носоглътката, а компютърната томография на придатъчните кухини, която дава възможност да се разбере колко далече е стигнал процеса, да се оцени състоянието на дълбоко разположените решетъчни и клиновидни кухини, а също и на съседните тъкани.

Назначава се също имунограма и проверка на секрет от лигавицата за наличие на различни бактерии.

От новостите при лечение на синузит е въздействието с лазер. Ако на болен с тежка форма, му промият кухините, а след това в ноздрите му поредно се въведе накрайника на апарата и се обрати лигавицата с концентриран поток от светлина.

При леко протичащо заболяване е достатъчно въздействието на апарата на кожата на лицето в областта на синусите.

При лазерната терапия, разбира се има противопоказания – заболявания на кръвта, сериозни нарушения във функцията на сърдечно-съдовата система, сред които хипертония, онкологични процеси.

Не бъркайте хирургичните и терапевтичните лъчи

Някои пациенти ги плаши самото понятие „лазерна терапия“, тъй като са им известни хирургичните процедури с помощта на такива лъчи.

Но хирургичният лазер – това е заменя на скалпела. А при терапевтичния се излъчват вълни с ниска интензивност. Но предизвикват мощни процеси в лигавицата, водещи до обновяване на клетките.

Това активира местния имунитет, подобрява кръвообращението, кръвоносните съдове се закаляват, не се разширяват толкова бързо при хрема.

Основният резултат от процедурата е облекчаване на подуването, а това означава, че се отваря лумена от синусите, лигавицата по естествен път се оттича.

Лигавицата става по-плътна, намалява обема си, тоест увеличават се шансовете, че при нови настинки няма да реагира с оток.

Лечение на синузит с лазер – ето колко е ефективно
4.5 (89.6%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 12, 2016 20:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи