Лечение на зъби с пълна упойка – нужно ли е и коя е безопасната алтернатива

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 13:52

Лечение на зъби с пълна упойка – нужно ли е и коя е безопасната алтернатива

Акценти:

  • Пълна упойка - зъболечение
  • Епилепсия - панически страх
  • Противопоказания - относителни

Свързани:

Страхът от зъболекари, когато предстои лечение на зъби, при много от нас здраво се е закрепил от самото детство.

В резултат необходимостта от посещение на лекар се отлага до момента, когато процесът вече е прогресирал до хроничен и е необходимо сложно и продължително, а понякога и болезнено лечение.

На помощ днес идва местната упойка, който облекчава неприятните усещания. Но има манипулации в стоматологията, които изискват пълна упойка.

Тези мероприятия имат за цел да направят процедурата максимално комфортна, безболезнена и да премахнат страха от зъболекарския стол и инструментите на лекаря.

Но какво е важно да знаем за това как се провежда пълната упойка в денталната медицина?

Най-общо за наркозата

Съвременните зъболекарски кабинети са много по-напред от това, което много от нас помнят от детството – оборудването им позволява провеждането на дори най-сложните манипулации в областта на зъбночелюстния апарат с максимално удобство и комфорт за пациентите.

Освен това много клиники днес лекуват зъбите под наркоза, което позволява напълно справяне със страха и негативните емоции, а също и различните вегетативни реакции, свързани с тях.

Лечението на зъби под наркоза, и по-точно в състояние на медикаментозен сън – това днес не е мечта, а напълно реална услуга.

Липсата на болки и отрицателни емоции при процедурата е гаранция за качествено и пълноценно лечение. Много от съвременните клиники предлагат различни видове обезболяване.

Това може да бъде традиционната анестезия, пациентите я наричат – замразяване, използване на лека седация или лечение под наркоза.

Конкретният вид обезболяваща процедура ще зависи до голяма степен от това какъв обем интервенция се налага, и в какво състояние се намира пациента – като се отчита възрастта, здравословното състояние и психоемоционалните реакции.

Лечение под наркоза – необходимо ли е?

Днес стоматологичното лечение под наркоза се смята за една от най-популярните процедури, във връзка със силния страх на пациентите пред болезнените усещания и често много напредналите проблеми на устната кухина.

Но следва веднага да се внесе яснота, тъй като лечението под наркоза в зъболекарския кабинет в обичайното за нас разбиране не се прилага.

Наркозата по своя вид се различава от тази прилагана в хирургията – напълно различна е и по сила на въздействие, и дълбочина на изключване на съзнанието.

Важно е да се помни, че колкото и добра и безопасна да е съвременната наркоза, това е сериозно вмешателство в човешкия организъм.

И затова, за неговото приложение трябва да има строги показания. Далеч не всички процедури и манипулации лекарят ще провежда именно под наркоза, има много видове стоматологични лечения, които могат да се извършват и при местна упойка.

А ако се лекува под пълна упойка?

Често лекарите предлагат лечение на зъби под пълна упойка при необходимост от сложно, болезнено и голямо по обем вмешателство.

Например, имплантацията на зъби може да е едно от показанията, а също и множественото премахване на зъби или такива, които са един от друг и са силно разрушени.

Зъболекарите казват, че страхът и нежеланието да се изпитва болка – не е показание за наркоза, докато истерията и паническия страх с вдигане на кръвното налягане, е такова.

Противопоказания за наркоза са алергии към медикаменти или компоненти на наркоза, а също и при бременност и епилепсия. Относителни противопоказания са патологии на сърцето и на кръвоносните съдове.

Лечение на зъби с пълна упойка – нужно ли е и коя е безопасната алтернатива
4.6 (91.11%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 13:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи