Лечение с облепиха

Мария
Написана от Мария юни 12, 2015 19:39

Лечение с облепиха

Акценти:

  • Целебен състав
  • Облепихово масло - показания
  • Бактерицидни свойства

Свързани:

Лечението с облепиха се прилага както в народната, така и в традиционната медицина.

Това е ценно растение, в което се съчетават комплекс от витамини, микроелементи и други биологично активни вещества. То се използва за приготвянето на конфитюри, компоти, ликьори, желе, сок, масло.

Тези мултивитаминни средства се използват за профилактика и лечение на множество заболявания.

Лечението с облепиха е било прилагано още във времената на Древна Елада, а през последните няколко десетилетия ролята на това растение в медицината значително нарасна. С терапевтична цел се използват плодовете, листата и семената. В замразен вид целебните свойства се запазват до половин година.

Целебен състав на облепихата

Плодовете на това растение са богати на мазнини, въглехидрати, естествени захари, съдържат се органични киселини и растителни влакна.

Интересен факт – 100 грама плодове от облепиха съдържат до 900 мг витамин С, което е с 4 пъти повече, отколкото в лимона. Същевременно в тези плодове няма ензим, който да разрушава аскорбиновата киселина при топлинна обработка. Поради това заготовките запазват този витамин.

Освен това облепихата е богата на витамини А и Е, съдържа витамин Н, РР, от група В, а също е богата на минерални вещества като калий, магнезий, калций, натрий, фосфор, силиций, бор, алуминий, манган, желязо.

В плодовете на целебното растение има много ненаситени мастни киселини, фитонциди, липотропни, дъбилни вещества, алкалоиди, антиоксиданти.

Калоричността на облепихата зависи от условията, в които тя расте. Например в едни условия този показател е възможно да бъде по-малко от 70 килокалории на 100 грама, а в други над 80.

Лечение с облепиха

Това растение се прилага в народната и традиционната медицина за профилактика и лечение на заболявания на горните дихателни пътища, за овладяване на кожни възпаления, за лечение на рани, изгаряния, на стомашно-чревни заболявания, хемороиди.

За особено ценно се смята облепиховото масло. В традиционната медицина го използват за лечение на изгаряния, дебикутални рани, измръзвания, диабет, гастрит, хипертония, малокръвие.

Това масло притежава бактерицидни свойства, стимула епителизацията на тъканите, успокоява болезнените усещания. Също се използва и в офталмологията – при увреждане на роговицата на очите, в стоматологията.

Сок от облепиха в съчетание с мед се смята за едно от най-ефективните средства срещу кашлица. Инхалациите с масло от семената на това растение се прилага за профилактика на заболявания на горните дихателни пътища.

При ларингит и фарингит лигавицата на устата се намазва с памучен тампон, напоен в облепихово масло. Също се правят и маслени инхалации.

Стерилното облепихово масло се използва за лечение на остри и хронични синузити. То е ценно средство за лечение на хипо- и авитаминози.

То способства за повишаването на нивата на наличните в човешкия организъм естествени антиоксиданти. Използва се и за лечение на хронични възпалителни процеси в тънкото и дебелото черво.

Отварата от плодовете и облепиховото масло се използват за лечение на язви на стомаха и на дванадесетопръстника.

Свещи с облепихово масло се назначават при сфинктерити, ерозивно-язвен проктит, анални фисури, вътрешни хемороиди.

В народната медицина за лечение на изгаряния, измръзвания, гнойни заболявания към засегнатите участъци на кожата се препоръчва прилагането на пресни плодове от облепиха.

Воден разтвор от клончета и листа на облепихата се използват за прилагане към терапевтични вани при кожни заболявания, а отварите и чайовете от листата се използват при заболявания на ставите.

Лечение с облепиха
4.5 (90.59%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 12, 2015 19:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи