Легенди за мумийо – наистина ли е лек за всички болести

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 09:50

Легенди за мумийо – наистина ли е лек за всички болести

Акценти:

  • Стрес - окислителен
  • Срок на годност - неограничен
  • Изследване - потвърждение

Свързани:

Мумийо е легендарно вещество, познато от недалечното минало. Според слуховете може да излекува всякакви заболявания. Какво всъщност представлява?

Какво е това мумийо?

Вещество от естествен произход, представляващо комплекс от минерални и органични вещества. Може да се отнесе към естествените балсами, макар и малко да напомня на известният продукт, какъвто е прополисът.

Възможно е да изглежда по различен начин и да има различен състав, в зависимост от това каква му е основата. Съответно има множество класификации – по външен вид, характеристики и по произход.

По темата за произхода за изказани многобройни хипотези:

• Продукт на геологични процеси, например, разлагане на нефтени субстанции под въздействие на микроорганизми или други фактори;
• Продукт от растителен произход – и действително, в някои видове могат да се открият останки от растения и смоли.
• Продукт от жизнената дейност на лишеи, плесенни гъбички или бактерии. Дори антарктическото мумийо се смята за резултат от работата на гъбички и други микроорганизми.

Така или иначе, но за образуването на мумийо е необходимо съчетание от определени условия.

Какво влиза в състава на мумийо?

Изследванията показват, че в състава на веществото влизат 23 елемента от Менделеевата таблица. В частност, било открито наличие на фосфор в голямо количество, а също и желязо, манган, мед, цинк и кобалт.

Освен това били установени витамин В1 и В12, свободни мастни киселини, различни органични такива, а също и аминокиселини от най-често срещащите се – глицин, серин, аланин, аспарагинова киселина и следи от трионин и лизин.

Мумийо съдържа следните компоненти:

• Вода – 14-20%;
• Минерални вещества – 18-20%;
• Белтъци – 13-17%;
• Липиди – 4-4.5%;
• Стероиди – 3.3-6.5%;
• Безазотни съединения – 18-20%;
• Въглехидрати – 1.5-2%;
• Аминокиселини, алкалоиди и други съединения – 0.05-0.08%;

Следва да се отбележи, че крайният състав зависи от изходния материал, географията и условията, в които се образувало. Възможни са значителни вариации на състава на веществото, определящи неговата разтворимост във водата и pH.

Така или иначе мумийо – това е концентрат от биологични активни вещества. При правилното му приготвяне и използване може да окаже положително, но не и предсказуемо влияние върху здравето, както и всяка хранителна добавка.

Как мумийо действа на здравето?

Индусите са го използвали като тонизиращо средство, слабително, диуретично, обезболяващо, бактерицидно, антисептично, отхрачващо, а също и като имуномодулатор и препарат за понижаване на кръвното налягане.

С него лекували фрактури и го смесвали с мляко за контрол на състоянието на диабетиците.

Според учените внушителният списък с полезни елементи не е нищо особено. Основните вещества благодарение на които оказва целебен ефект, това са ксантоните – натурални съединения, и фулвокиселините – гуминови вещества.

И те, и другите притежават антиоксидантна активност, тоест предпазват организма от окислителен стрес. Върху животни и в епруветка също е демонстрирана тяхната имуномодулираща активност. Научни доказателства за ефективността на природното средство за лечение на хора към момента няма.

Да добавим и, че продължават да се водят спорове за срока на годност. Отчитайки, че в някои случаи за неговото получаване е необходим повече от век, странно е да се смята, че може да се развали за няколко години от момента на събирането му.

Затова и повечето изследователи оценяват срока му на годност като неограничен. Но когато стане дума за екстракт, тоест за пречистено мумийо, тогава срокове стават по-реални – 40-50 години.

Легенди за мумийо – наистина ли е лек за всички болести
4.5 (90%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи