Лекарите все по-често отлагат поставянето на детските ваксини поради натиск от родителите

Мария
Написана от Мария март 16, 2015 11:39

Лекарите все по-често отлагат поставянето на детските ваксини поради натиск от родителите

Акценти:

  • Ваксинопрофилактика - отлагане
  • Причини за отлагане на имунизациите
  • Отлагане на ваксини - повишен риск от заразяване с инфекции

Свързани:

За предпазване на децата от опасни за живота и здравето инфекциозни заболявания, в ранния етап от техния живот се препоръчва се провеждането на своевременна и регулярна ваксинация.

Но резултатите от ново изследване показват, че родителите все по-често оказват натиск върху лекарите с цел отлагане на ваксинацията за по-късен етап или напълно се отказват от поставянето на задължителните ваксини. Обезпокоителен е фактът, че медицинските специалисти все по-често се поддават на този натиск.

Група учени начело с Dr. Alison Kempe, професор по педиатрия от САЩ, публикуваха своите резултати в списание Pediatrics.

Към настоящия момент съществуват 14 ваксини, които се препоръчват от Центъра по контрол и превенция на заболяванията (CDC) за поставянето на всички деца на възраст от раждането до 6-годишна възраст.

Препоръчва се ваксините да се поставят по специално разработена програма за имунизации, в която за всяка възраст е предписана определена комбинация от ваксини – това е необходимо за максимално ефективна защита на децата.

Например препоръчва се прилагането на ваксината MMR /срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола / на деца на 2 дози – първата на възраст 12-15 месеца, а втората на 4-6 години.

В България за тази цел е разработен и прилаган от много години имунизационен календар, в който е разписано какви задължителни ваксини на каква възраст на децата трябва да бъдат поставени.

У нас от 01.01.2015 влезе в сила нов имунизационен календар и ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се поставя за първи път на 13 месеца, тоест първата доза, а втората имунизация се прави на 12-годишна възраст. Използва се ваксината PRIORIX.

В своето ново изследване професор Кемпле и неговите колеги установили, че все по-голям брой родители молят педиатрите да отлагат ваксинацията на техните деца, излагайки по-този начин собствените си рожби на повишен риск от заразяване с инфекции, които могат да бъдат предотвратени.

В рамките на своето изследване авторите изпратили анкета по електронната поща на 815 педиатри и семейни лекари в период от юни до октомври 2012 г.

Анкетата съдържала въпроси за това колко често родителите на децата до 2-годишна възраст молят лекарите да отложат имунизацията, която е препоръчително да се направи на съответната възраст и за това как медицинските специалисти обикновено реагират на тези въпроси.

От 534 /66%/ от педиатрите и семейните лекари, които попълнили тази анкета, 93% съобщили, че те получават такива запитвания от родителите макар и понякога, а 21% отговорили, че подобни молби те получавали от около 10% от родителите.

Желанието на родителите да отложат поставянето на една или друга ваксина, според настоящото проучване е свързано със страх от краткосрочни и дългосрочни усложнения от ваксинацията, например – от аутизъм, а също и предположението, че тяхното дете едва ли не ще се разболее от болестта, от която предпазва ваксината.

Въпреки това 87% от респондентите признават, че отлагането на имунизации е рисков фактор за заразяване с управляема инфекция, 84% от тях съобщили, че те „често/винаги“ или „понякога“ се съгласяват да променят графика за провеждане на ваксинопрофилактиката, за да угодят на желанието на родителите.

Около 87% от респондентите смятат, че отлагането на поставянето на ваксините на детето, ще им позволи да изградят отношения на доверие с родителите.Но 80% отговорили, че ако лекарят откаже да внесе корекции в графика с цел отлагането на имунизациите – родителите в повечето случаи престават да настояват за отлагане.

Лекарите все по-често отлагат поставянето на детските ваксини поради натиск от родителите
4.5 (90.2%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 16, 2015 11:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи