Лекарство ли са бананите за депресия и запек?

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2014 11:01

Лекарство ли са бананите за депресия и запек?

Акценти:

  • За какво спомага консумацията на банани?
  • Повишава ли плодът интелекта?
  • Регулират ли бананите кръвното налягане?
  • Кои съставки на плода спомагат за редовно изхождане?

Свързани:

Този плод се използва по-често от спортуващите хора за възстановяване на нивата на електролитите в тялото и за бързо възвръщане на енергията, изгубена при изпълнение на упражненията.

Но бананите са много повече от сладко лакомство или приятно допълнение към сутрешната закуска.

Богати на витамини, минерали и други полезни съединения, бананите също могат да служат като естествено средство за лечение на депресия, на лошо храносмилане.

Също така могат ефективно да увеличат капацитета на мозъка и да действат успокояващо за нервите, както и способстват за подобряване на други важни функции в организма.

Малко по-близък поглед върху научната литература за бананите разкрива множество малко известни ползи от яденето на плода.

Всичко от регулиране на кръвното налягане и нормализиране на нарушена чревна функция до облекчаване на симптомите на артрит и дори овладяване на симптомите на наркотична абстиненция се приписват на този обикновен плод.

Освен това бананите са сред широко достъпните и сравнително евтини супер плодове познати на човека.

Яденето на банани може да спомогне за облекчаване на симптомите на депресията и за подобряване на настроението.

Тъй като плодът съдържа триптофан, което съединение се открива и в по-големи количества и в пуешкото месо, което способства за спокойствието и за по-ведрото настроение, е установено, че също облекчава симптомите на депресия.

В комбинация с предимствата на витамините от група В, превръщането на триптофана в серотонин , тъй нареченият хормон на щастието, спомага за повдигане на настроението и създаването на усещане за благосъстояние.

Поддържането на приемът на витамините от група В на устойчиви нива през годините, може да предотврати развитието на депресия с напредването на възрастта.

Когато се комбинират хранителните източници на витамин В с хранителни добавки със същото съдържание, тогава положителните ефекти върху депресията са по-силно изразени.

Фибрите, съдържащи се в бананите, спомагат за редовното изхождане. Подобно на много други цели плодове и зеленчуци, бананите са отличен източник на разтворими фибри.

При включването на плода към обичайния хранителен режим може да се предотврати запек и други заболявания на червата.

В изследване от 2013 г. сочи, че бананите спомагат за нормализиране на нормалната функция на червата при диария.

Също така фибрите спомагат и за бързото храносмилане, което е причина за по-бързото извеждане на отпадъците от него извън тялото чрез изхождане.

Повишете интелекта си с банани

В допълнение към витамините, бананите съдържат калий, който е електролит и се използва от сърцето, бъбреците и другите органи на тялото за осъществяване на нормалните им функции.

Мозъчните функции разчитат на високи нива на калий, а недостигът на минерала може да доведе до „мозъчна мъгла“ и други когнитивни проблеми.

При проучване от 2013 г.,публикувано в списание Neuroscience Letters е изследвана взаимовръзката между количеството на свободните радикали и нивата на калий в мозъка.

След 20-дневен прием на хранителни добавкирадикал с калий нивата на вредните свободни и са намалели значително, което е довело до ограничаване на окислителното увреждане, настъпило в резултат на тяхното действие при хората включили се в проучването.

Тъй като окислителното увреждане води до отслабване на мозъчната функция, калият противодейства на този ефект и предотвратява увреждане на мозъка.

Витамините от група В помагат за успокояване на нервната система. От осем известни вида витамин В бананите са източник на 5 от тях – тиамин /В1/, рибофлавин /В2/,ниацин /В3/, пиридоксин /В6/ и фолиева киселина /В9/.

Лекарство ли са бананите за депресия и запек?
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2014 11:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи