Лековитият кресон пази пушачите от рак

Мария
Написана от Мария април 23, 2016 09:13

Лековитият кресон пази пушачите от рак

Акценти:

  • Бензен - неутрализация
  • Кресон - приемане
  • Пушачи - канцерогени

Свързани:

Към 2011-та година около 70% от пушачите в САЩ са твърдели, че желаят да спрат цигарите, и съвсем правилно, тютюнопушенето е водещата причина за предотвратима смърт в страната.

Сега посредством реално клинично изпитване се доказа способността на екстракта от кресон да неутрализира някои канцерогени при пушачите, предпазвайки ги така от рак.

Пушачите са с много по-висок риск от развитие на белодробен рак от останалото население, и помощта да се избавят от този вреден навик трябва да бъде основен приоритет с цел предотвратяване на онкологични заболявания при тези хора, посочва д-р Ян-Мин Юан, асоцииран директор към Раковия институт на Университета на Питсбърг.

Но отбелязва, че към никотина се развива силно пристрастяване, и затова отказването от вредния навик може да отнеме много време, и е възможно няколко пъти повторно завръщане към тютюнопушенето.

Според информацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, тютюнопушенето е с принос за 480 хиляди смъртни случая в САЩ годишно.

Почти всеки орган на тялото по някакъв начин е засегнат от тютюнопушенето, причинявайки множество заболявания. Към 2014-та 16,8% от всички хора в зряла възраст в САЩ са пушачи, което е около 40 милиона души са пушачи.

За България не разполагаме с конкретни данни, но след въвеждане на пълната забрана за пушене на обществени места, пушачите започнаха да намаляват, а и все повече българи се стремят към здравословен начин на живот, за който тютюнопушенето е напълно противопоказно.

И затова екстрактът от кресон е едно отлично средство, което може да предпази пушачите от рак, посочва д-р Ян, и освен това се понася и е нетоксично за хората.

Благоприятният ефект на растението е най-силен при пушачите, които не разполагат с ген, който да обработва токсините. За да продължат проучванията си д-р Ян и неговите колеги поканили за участие 82-ма пушачи в рандомизирано клинично изследване, по време на което доброволците приемали по 10 грама екстракт от кресон, който смесвали с 1 мл зехтин по четири пъти дневно в рамките за седмица, това една група от участниците, останали приемали плацебо.

Всички участници продължили с навика да си пушат редовно и по време на периода на тестовете.

След т.нар. период на прочистване, по време на който участниците не приемали нищо в рамките на седмица, доброволците си разменили местата – тези, които получавали плацебо, сега започнали да приемат екстракта и обратно.

Резултатите показват, че само за 1 седмица, пушачите, които приемали екстракт от кресон, намалили активацията от никотина на канцерогенния кетон на нитрозамина с 7.7%. Всъщност това вещество е открито в цигарения дим.

Освен това екстрактът от кресон неутрализира в известна степен бензена с 24.6% и акролеина – с 15.1%, като тези канцерогенни вещества са открити в цигарения дим.

Интересен е фактът, че има 2 специфични гена, които участват в генетичния механизъм, който помага на антиоксидантът глутатион да неутрализира канцерогените от тялото.

Участниците, които не разполагали с тези 2 гена имали по-голяма полза от приемането на екстракт от кресон, посочват изследователите.

По-точно неутрализацията на бензена при тях се увеличава с 95.4%, на акролеин – с 32.7%, а на кротоналдехид – с 29.8%, когато приемали кресон.

Въпреки че тези резултати са наистина обнадеждаващи, учените отбелязват, че клиничните изпитвания трябва да преминат към фаза 3, където да вземат участие стотици хора, и едва след това лечението може да се препоръча за пушачи.

Лековитият кресон пази пушачите от рак
4.5 (90.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 23, 2016 09:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи