Ленено семе

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 15:59

Ленено семе

Акценти:

  • Ленено семе
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Ленено семе представляват семената на едногодишно безлистно растение, достигащо дължина 30-60 см. В края стъблото му директно се разтваря в съцветие.

Цветовете му са събрани под формата на чадър със синкав цвят със сив оттенък, но понякога са и бели. Плодовете на лена са маслодайните семена, които са продълговати, леко сплескани и са заострени от единия край.

Тяхната дължина е около 6 мм, а дебелината около 3. Цветът на семената може да бъде с различен оттенък и да варира от светложълт до тъмнокафяв. Но основната характерна особеност на ленените семена е гланцовия блясък.

Като селскостопанска култура ленът започнал да се отглежда още в древни времена, но е трудно да е определена неговата родина. Ориентировъчно това е Западна Персия, Мала Азия, въпреки че има предположения, че е отглеждана още в Месопотамия.

Дори през 8-ми век френският крал Карл Велики дори издал закон, в съответствие с който всички негови поданици били задължени да консумират ленено семе, като полезна за организма храна.

Сега ленът се отглежда навсякъде по света, но основно в Русия, Полша, Франция, Аржентина, а също и в Индия.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 18.5 грама;
• Мазнини – 42.5 грама;
• Въглехидрати – 29.1 грама;
• Минерален състав – 5 грама;
• Вода – 7 грама;
• Калоричност – 535 килокалории;

Ленено семе – полезни свойства

Лененото семе съдържа много хранителни и полезни вещества – тези витамини от група В, витамин А, Н, никотинова киселина, токоферол, аскорбинова киселина, витамин F, фитометадион, а също и минералите магнезий, калий, калций, фосфор и желязо.

Но най-ценните негови компоненти са мастните киселини, растителните влакна и лигнаните.

Ленените семена са един от основните източници на ценните за човешкия организъм полиненаситени омега-3 и 6 мастни киселини, които тялото не е в състояние да синтезира самостоятелно.

При попадането им в организма те проникват в клетъчните структури и положително въздействат на клетъчната активност, а също и увеличават скоростта на предаване на нервните импулси по нервните влакна.

В медицината лененото семе се използва като спомагателно лечебно средство при много тежки заболявания. Канадски учени дори смятат, че то предотвратява възникването и развитието на онкологични патологии и по-точно рак на гърдата, простатната жлеза и тънките черва.

При лечението на сърдечно-съдови заболявания семената се използват за нормализиране на сърдечния ритъм, понижаване на нивата на холестерола и за възстановяване на пълното кръвообращение.

Също така са забележими ефектът на тези семена за понижаване на нивата на кръвната захар, особено при диабет тип 2. А някои скорошни изследвания установяват ползите от използването на лененото семе при лечение на болестта на Паркинсон и на астма.

Освен това тези семена притежават диуретично и слабително действие, укрепват бъбреците и ускоряват растежа на косата, притежават свойството да се свързват и да отстраняват от организма тежки метали като олово и кадмий, помагат и при повишено образуване на газове в стомашно-чревния тракт.

Противопоказания

Не трябва да се приема ленено семе в много големи количества от бременни жени, тъй като страничните ефекти върху организма на бъдещите майки е недостатъчно добре проучен.

Също не се препоръчва приема на тези семена при обостряне на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, особено в случаи на хроничен гастрит, колит, язва и панкреатит.

Възможни са и усложнения при наличие на камъни в пикочните и жлъчните пътища, тъй като лененото притежава достатъчно силен жлъчегонни и пикочогонни свойства.

Ленено семе
4.5 (89.58%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 15:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи