Лептоспироза

Калина
Написана от Калина август 22, 2014 06:30

Лептоспироза

Акценти:

 • Какво е Лептоспироза
 • Симптоми на болестта
 • Пожълтяване на очите
 • Лечение на лептоспироза

Свързани:

Лептоспироза , позната още като „Заешка треска“ е сравнително рядка бактериална инфекция, която се причинява от щам на лептоспирите. Най-често се предава от животни на хора, когато човек с незараснали рани по кожата влезе в контакт с вода или почва, която е била замърсена с животинска урина. Бактерията може да навлезе в тялото през очите или лигавиците. Най-често животните, които са носители и предават бактерията са плъхове, порове, лисици и други гризачи.

Какви са симптомите?

При хората заболяването може да предизвика широк спектър от симптоми:

 • Висока температура, главоболие, втрисане и мускулни болки;
 • Жълтеница, зачервяване на очите, болки в корема;
 • Диария, обрив и повръщане;

Много от тези симптоми могат да бъдат объркани с други заболявания. В някои случаи някои от заразените лица могат да не развия всички симптоми, а само някои от тях.

Периодът между излагането на заразен с лептоспири източник до разболяването е от 2 дни до 4 седмици. Заболяването лептоспироза започва с внезапно вдигане на висока температура. Заболяването може да протече на 2 фази. След 1-та фаза заразеният може да се възстанови за известно време, но след това е възможно отново да се разболее.

Ако инфектираният развие втората фаза, то тя протича по-тежко. Болният може да получи бъбречно или чернодробно увреждане или менингит. Тази фаза се нарича още болест на Вейл.

Заболяването продължава от няколко дни до 3 седмици или по-дълго. Без лечение възстановяването може да отнеме няколко месеца.

От какво се причинява?

Бактерията Leptospira може да се пренася от прилепи, овце, кучета, мишки, коне, говеда, биволи и прасета. Бактериите обикновено живеят в бъбреците на животните и се изхвърлят, когато уринират и да заразят почвата и питейната вода. Бактерията може да оцелее в почвата или във водата в продължение на месеци.

Хората могат да се заразят при:

 • Пиене на заразена с бактерии вода;
 • Контакт със заразена вода или почва, ако имат незараснали рани по кожата;
 • Контакт със заразена почва или вода посредством очите, носа или устата;
 • Контакт с кръв на заразено животно /по-рядко/;

Хората по-рядко се заразяват. Огнища на инфекция могат да възникнат при наводнения. Също така рядко бактерията може да се предаде на друг човек, но е възможно заразяването може да стане при полов акт или при кърмене.

Лечение на лептоспироза

Ако заболяването бъде открито в по-ранен стадий, лекарят предписва 5-7 дневен курс на лечение с антибиотици – най-често тетрациклин пеницилин или доксициклин.

Когато заболяването не бъде открито навреме, заразеният трябва да бъде хоспитализиран и антибиотиците да бъдат вливани интравенозно. В зависимост от това кои органи са засегнати може да е необходима кислородотерпия или апаратна вентилация за подпомагане на дишането.

При засягане на бъбреците, болният се поставя на хемодиализа. При хоспитализирането се вливат интравенозно и течности за хидратация на болния и се осигуряват основните хранителни вещества също интравенозно.

Времетраенето на болничния престой се определя от лекуващия лекар, като може да варира от няколко седмици до няколко месеца. Продължителността на престоя зависи най-вече от това как болния се повлиява от антибиотичното терапия и до каква степен са засегнати или увредени органите.

Как можем да се предпазим?

Вероятността от заразяване в страната към момента е малко по-висока поради продължителните валежи и свързаните с тях локални наводнения. Препоръчително е при плуване в сладководни басейни като язовири или езера на откритите рани да се поставят водоустойчиви превръзки.

Рискът от заразяване се увеличава, ако във водоема, в който се къпете има изтичане на фекални води, затова е препоръчително избягване къпането в такива водоеми. За предпочитане за лятно разхлаждане са бързотечащи води, тъй като температурата на водата е по-ниска, а и постоянното движение на водата не позволява развитие на каквито и да било бактерии.

Лептоспироза
4.5 (90.37%) 27 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 22, 2014 06:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи