Лешник

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 19:36

Лешник

Акценти:

  • Лешници
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Лешникът е плодът на едноименно растение, принадлежащо към семейство Брезови. То е познато също и с названието леска. Плодовете /орехите/ са обвити от дълга зелена обвивка.

Лешникът се използва в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството и за получаване на масло. Основните производители на лешници са средиземноморските държави.

Леската достига височина до 10 метра и със сиви клони. Листата му са закръглени или широки и овални с размери приблизително 10 на 12 см. със сърцевидна основа, със заострени и къси върхове.

Полезни свойства

Лешниците са богати на хранителни вещества, по калоричност с около 700 килокалории на 100 грама, те превъзхождат 2-3 пъти хляба, 8 пъти мляко, а също и шоколада.

В лешниковите орехи се съдържат до 60% масла, състоящи се от глицериди, палмитинова и стеаринова киселина, които потискат повишаването на кръвните нива на холестерола.

Също така тези съединения предпазват от заболявания на кръвоносната система и са изключително необходими за растящия детски организъм.

Затова лешниците е желателно да бъдат неразделна част от хранителния режим на децата, младежите и особено на хората в напреднала възраст.

Плодовете на леската се характеризират и с високо съдържание на мазнини, около 20%, с наличие на витамини В1, В2, С, Е и на следните минерални вещества – калий, желязо, кобалт, фосфор, калций, цинк, циамин, ниацин.

Най-важната особеност на витамин Е е неговото свойство да препятства образуването на канцерогенни вещества в организма и именно поради е мощно профилактично средно срещу рака, а също и срещу болести на сърцето и на опорно-двигателния апарат.

Калцият укрепва костите и зъбите, желязото е необходим елемент при формирането на хемоглобина, цинкът за образуването на полови хормони, а калиевите соли за нормалната функция на нервната и мускулната система.

Като диетична храна лешниците се използват при заболявания на системата на кръвообращението и при малокръвие, хиперплазия на простата, при разширени вени, флебит, венозни язви и капилярни хеморагии.

Важно е плодовете на леската да се консумират от хора със захарен диабет, а благодарение на ниското съдържание на въглехидрати в тях, те могат да се ядат и при спазване на много строг хранителен режим.

В лешниците се съдържат вещества, способстващи за изхвърлянето на токсините от тялото, особено от черния дроб. Регулярната употреба на плодовете на леската предотвратяват гнилостните процеси, прочистват организма и укрепват имунната система.

Лешниците са много добър източник на енергия за човека – 100 грама лешникови орехи съдържат 639 килокалории, а също и висок процент белтъчини от 16 до 19%.

Високото съдържание на калий, калций в съчетание с цинк способстват за ефективното развитие и укрепване на структурата на костите и се предотвратява високото кръвно налягане.

Консумацията на ядката лешник е допустима дори и от диабетно болните.

В народната медицина лешниковите орехи са били използвани за стимулиране образуването на кърма при кърмещите жени, както и за предотвратяване на образуването на газове в червата и за разтваряне на камъни при бъбречно-каменна болест.

Натрошените лешници с вода се прилагали при бронхопулмонални заболявания, а в комбинация с мед с тях лекували от анемия и ревматизъм.

Лешниково масло лечители препоръчвали при паразитни инфекции с кръгли червеи и при епилепсия.

Противопоказания при употребата на ядката лешник

Не са препоръчителни лешникови орехи за деца с тежки форми на диабет и с хронични тежки заболявания на черния дроб.
Количеството лешници , което е желателно да се консумира на денонощие е в рамките на 30-50 грама, при което не са установени и други противопоказания.

Лешник
4.4 (88.77%) 73 глас[а]

Още интересни публикации

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 19:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи