Леща

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 20:29

Леща

Акценти:

  • Леща
  • Хранителна стойност
  • Състав
  • Полезни свойства

Свързани:

Лещата се споменава още в книгите на Стария Завет, като една от основните храни на древните хора. Била е отглеждана в Средиземноморските държави и в Централна и Мала Азия.

Но до Октомврийската революция Русия е била световен лидер по обем на посевите от тази култура. Основната цел на отглеждането ѝ е бил износ и за задоволяването на вътрешното /в Руската империя/ потребление.

В края на 19-ти век поради голямата суша лещата придобила огромна популярност в Русия, тъй като на практика спасила страната от глад.

В България лещата е една от основните национални храни, която е била изключително популярна през Средните векове, когато менюто на българите се е състояло предимно от растителни храна, а месото за повечето наши предци е било лукс и е присъствало на трапезата им основно по големите празници.

Може би, като единствен недостатък на лещата може да се определи фактът, че узрява неравномерно. Дори на едно растение половината от шушулките е възможно да узреят напълно, а останалата част да останат зелени.

В епохата на глобалната механизация отглеждането на леща вече не е печелившо и сега лидери по обем на лещените посеви е Индия, където работната сила е много евтина.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 25.8 грама;
• Мазнини – 1.1 грама;
• Въглехидрати – 29.6 грама;
• Вода – около 10-15 грама;

Полезни свойства

Лещата заема първо място сред бобовите храни по съдържание на растителни белтъчини, които лесно се усвояват и отлично подхранват организма.

Според вегетарианците тази храна може да заместят месото, защото протеините в някои сортове достигат около 60%, а количеството на мазнините е незначително.

Лещата е лидер и по съдържание на фолиева киселина /в 100 грама от нея се съдържат почти 90% от дневното необходимо количество на човешкия организъм/. Разтворимите растителни влакна, влизащи в състава на тази култура изключително благотворно влияят на функцията на стомашно-чревния тракт.

Лещата е източник на широк спектър от минерали и микроелементи, обуславяйки полезните нейни свойства. В тази култура се съдържат калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, фосфор, магнезий, цинк, манган и др.

Лещата съдържа уникални вещества – изофлавони, които притежават свойството да потискат злокачествените клетки на гърдата.

Тези съединения се запазват и след различните видове обработване, поради това тази храна може да употребява в консервиран и изсушен вид, като ползите ѝ за човешкото здраве изобщо не намаляват.

Някои сортове леща притежават свойството да понижават нивата на кръвната захар и са полезни за болните от захарен диабет.

Пюре от тази храна е препоръчително да се включи в хранителния режим при колит и язва на стомаха.

Лещата има, може би, не най-представителния външен вид, но за сметка на това се отличава с тънък и приятен вкус. Във варен вид тази храна запазва почти всичките си полезни свойства.

Отдавна е известно на хората ѝ целебното ѝ действие. Препоръчвали лещата на хората, които имат нужда от възстановяване на душевното равновесие.

Кашата от тази култура укрепва имунитета, възстановява обмяната на веществата, подобрява сърдечната функция и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Противопоказания при консумация на леща

Лещата може да се окаже вредна не толкова за здравето, колкото за телесните пропорции, тъй като тази храна съвсем не е диетична, в 100 грама се съдържат, в зависимост от сорта от 280 до 310 килокалории.

Леща
4.4 (88.98%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 20:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи