Левичари – поглед от другата страна на мозъка, болест ли е това

Мария
Написана от Мария септември 3, 2016 17:33

Левичари – поглед от другата страна на мозъка, болест ли е това

Акценти:

  • Страна - доминиране
  • Тестостерон - повишен
  • Способности - неврони

Свързани:

Десничарите понякога не си и представят какво е да бъдеш левичар в един десен свят. Какви са причините и последствията за природния дар да бъдеш левичар?

В съвременния свят само 42% от хората са ярко изразени левичари. 48% са амбидекстри, изначално готови за работа и с двете ръце.

И най-накрая, най-рядката категория хора – левичарите, които средно наброяват 10%. Известно е също, че сред мъжете левичарите са повече.

Интересно е, че левичари, и десничари невинаги използват единствено водещите ръце – всичко зависи от цяла редица фактори – от конкретната поставена задача, а също и от социалните или религиозни обществени убеждения.

Например, някога се е смятало, че е неправилно да бъдеш левичар, тогава децата още от ранна възраст били научавани да работят с дясната ръка, което довело до значително намаляване на левичарите в обществото – що се отнася до писането и храненето.

Но много други неща, на които обществото не обръщало внимание, левичарите изпълнявали така, както им било по-удобно.

Затова, ако се ориентираме по пишещата ръка, то честотата, в която се срещат левичарите в различните държави се намират в границите от 2.5 до 12.8%, по данни от други изследвания, ориентирани на други параметри – 7-11.8%, 3.3-26.9% и т.н.

Левичарство – наследственост или болест

10% – това е много, страшно много. Левичари са съществували преди 35 хиляди години, още във времената на нашите далечни прадеди.

И щом и сега се раждат такива деца, това означава, че са нужни на човечеството. Теории на тази тема съществуват множество.

Например, простото обяснение – левичарството дава предимство при бой, разбира се, ако противникът е десничар.

Теорията е по-сложна – съхраняването на полиморфизъм на функционалността на ръцете – това е още един начин на еволюцията да поддържа разнообразието на нашия вид.

Какви фактори днес разкриват учените?

• Наследственост

Напълно точно – значима роля играе именно наследствения фактор. На десничарите родители много по-рядко им се раждат деца левичари. А ако и двамата родители са левичари, вероятността да им се роди дете-левичар е 30-40%.

И най-често левичари деца се раждат, ако таткото е десничар, а майката – левичар, но не и обратното. Това означава, че левичарството е здраво свързано с пола, и влиянието на майчините гени е по-силно.

• Особености на вътреутробното развитие

Има версия, че някои фактори могат да определят доминиращата страна на детето още в утробата на майката. Известно е, че в 9-10 седмица плодът вече демонстрира единични движения с ръцете от „правилната“ страна.

Тоест, 75% от бъдещите бебета движат десните си крайници, 12,5% левите, а останалите 12,5% – ту левите, ту десните – бъдещите амбидекстри, не иначе.

От 15-тата седмица плодът започва да си суче големият палец на доминиращата ръка. А от 38-ма седмица главата на детето е обърната на доминиращата страна спрямо тялото му.

Според някои учени, пренаталните хормони оказват съществено влияние на централната нервна система на плода, а това означава и на здравето на детето.

Например, ако на майката е с висок тестостерон, това увеличава риска от анормално доминиране, тоест левичарство.

Това се обяснява по следния начин – лявото полукълбо на детето съзрява малко по-късно от дясното, и затова по-дълго време се намира под влиянието на повишения тестостерон.

Това води до забавяне растежа на невроните в него и отслабване на неговите способности.

Левичари – поглед от другата страна на мозъка, болест ли е това
4.5 (90.29%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 3, 2016 17:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи