Лунички

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 12:55

Лунички

Акценти:

  • Чувствителни ли са луничките към ултравиолетовите слънчеви лъчи?
  • Причина ли е продължителното и постоянно излагане на слънце за появата на лунички?
  • Колко вида лунички са идентифицирани?

Свързани:

Описание

Лунички или ефелиди представляват плоски, кръгли, тъмни на цвят петна с размер 2-4 мм. Възможно е да са в резултат на по-силна пигментация на определени места и обикновено кожата около петната е с по-светъл цвят.

За този вид кожни образувания съществува наследствена предразположеност и затова, ако някой от семейството ги има е много вероятно и при вас да се появят.

Те обикновено са без клинично значение и не предизвикват никакви здравословни проблеми.

Луничките са чувствителни към ултравиолетовото излъчване на слънчевата светлина и затова са по-наситени по време на и след излагане на слънчева светлина.

Въпреки че този вид кожни петна могат да се появят навсякъде по тялото, най-често се локализират по откритите части на кожата.

Съществуват 2 основни вида:

• Ефелиди – те са плоски червени или светло-кафяви петна, които обикновено се появяват през летните месеци и изчезват през зимата и могат да бъдат наследствени.
• Лентигини – малки жълто-кафяви, кафяви или черни петни, които са по-тъмни от ефелидите, не избледняват през зимата и са с генетичен произход.

Какви са симптомите?

Луничките могат да изглеждат като тъмни петна по кожата. Възможно е те да са по-ясно видими по кожата на лицето, особено на и около носа.

Хората с по-светла кожа са по-предразположени към появата на подобни пигментни петна при излагане на слънчева светлина.

Какви са причините?

• Появата на този вид пигментни петна се предопределя от наличието на определени гени. Затова двамата родители са носители на тези гени, най-вероятно при детето им ще се появят лунички.

• Редки заболявания като пигментна ксеродерма предизвикващи повишена чувствителност към ултравиолетови лъчи.

• Продължително излагане на слънчева светлина може да предизвика появата на ефелиди или техният брой да се увеличи при хора със светла кожа. При тях количеството на меланин е по-малко и това е основната причина за появата на пигментните петна.

Хормоналният дисбаланс може да стане причина за появата на множество пигментни петна. По-високите нива на естрогена при жените вероятно стимулира клетките, произвеждащи пигмент, което резултира и в появата на множество петна при излагане на слънчева светлина.

Лечение на лунички

Ефелидите и лентигините могат да изглеждат грозно и да представляват козметичен проблем за мнозина. За да се справите с тях можете да направите следното:

• Нанесете заквасена сметана на лицето си. Не изплаквайте, докато изварата не засъхне напълно, след това я отстранете с мека навлажнена кърпа;

• Капнете малко лимонов сок на пръстите и го нанесете върху засегнатата от ефелидите област. Лимоновият сок ще избели тъмните петна.

• Ако редовнато нанасяне на плодови и зеленчукови маски като например с кайсии, ягоди, краставици и червен касис, ще спомогне за избледняването на пигментните петна;

Измивайте си лицето си с кисело мляко – млечната киселина нежно почиства кожата и намалява дразненето и предпазва от изсушаване;

• Затоплете малко мед и с кръгови движения и леко притискане кожата с пръсти го нанесете по засегнатите зони. Останете така около 10 минути и изплакнете лицето си топла вода и след това с хладка. Разбърква се малко количество пшеничен зародиш в меда преди нанасяне.

Лукът също може да се използва за премахване на петна по кожата, включително и на старчески петна. Нарежете червен лук на половина и разтърквайте върху петната 2 пъти дневно. Продължете, докато напълно избледнеят.

Лунички
4.6 (91.56%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 12:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи