Лупус

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 10:28

Лупус

Акценти:

  • Какви са характерните за заболяването симптоми?
  • Предизвиква ли лупус развитие на атрит?
  • На какво наподобява характерния за лупуса обрив?
  • Дефектни гени ли са причина автоимунното заболяване?

Свързани:

Описание

Лупус, наричано още системен лупус еритематозус или вълчанка, представлява автоимунно заболяване. Това означава, че защитната система на организма /имунната система/ поразява здрави тъкани, вместо да атакува патогени като вируси и бактерии, а това предизвиква възпаление.

Въпреки че повечето засегнати хора имат само леки симптоми, заболяването е хронично и продължава през целия живот и състоянието на болния може да се влоши.

Но повечето хора могат да овладеят до известна степен клиничните изяви на болестта и да предотвратят сериозни увреждания на органите. Това се постига чрез чести контролни прегледи и изследвания, достатъчно почивка и упражнения, както чрез прием на медикаменти.

Какви са симптомите на Лупус?

Клиничните изяви зависят от това, които органи са засегнати и колко сериозно са засегнати.

Най-честите симптоми са:

• Умора – заболяването може стане причина за съвсем леко усещане за умора или за чувство за много тежка отпадналост. Дори и леките случаи на болестта водят до затруднения за засегнатите да извършват ежедневните си дейности.

Ставни и мускулни болки – ставите могат да се възпалят, да се зачервят и при допир да бъдат с по-висока температура от на околната кожа. Засегнатите могат да усещат сутрешна скованост.

Артритът, причинен от вълчанката често се развива и от двете страни на тялото по едно и също време. Най-често се усеща в китките, малките стави на ръцете и в лактите, коленете и глезените.

Кожни проблеми – кожните обриви често са характерни за заболяването лупус и насочват лекаря при поставянето на диагнозата. При много от засегнатите се появява обрив във формата на пеперуда, като „крилата“ на пеперудата са над бузите, а „тялото ѝ“ преминава през моста на носа.

Други възможни кожни симптоми са: честа поява на рани по кожата или люспести червени петна по дланите, ръцете, лицето и шията; язви по устата и устните и люспест, червен или пурпурен релефен обрив по лицето, шията, скалпа, ушите, гърдите и ръцете;

Чувствителност към светлина – излагането на ултравиолетова светлина може да влоши обрива и да го направи болезнен при допир;
Промени в теглото – засегнатите отслабват, когато заболяването е в активната си фаза;
• Подуване на лимфните възли – при пристъп на болестта често лимфните възли се подуват;
Главоболие – обикновено се свързва със стрес и напрежение, но може да бъде свързано и с пристъп на лупус.

Какви са причините?

Точната причина за боледуването от лупус не е известна. Учените смятат, че някои хора са родени с определени гени, които влияят на функцията на имунната система. Тези хора са по-предразположени към заболяването. Редица фактори могат да предизвикат пристъп на вълчанката като например някои субстанции, тютюнев дим, както и слънчевата светлина.

Лечение на лупус

Самостоятелна грижа на пациента е от съществено значение за контролиране на заболяването. Засегнатият трябва да привикне да разпознава принудителните признаци на тялото за предстоящия пристъп.

Най-честите такива признаци са: силна умора, болки в ставите, обрив или фебрилитет. Когато забележите някой от тези признаци вземете мерки за овладяването на симптомите на това заболяване.

Справяне със стреса и умората

Стресът може да предизвика пристъп, затова ограничавайте максимално ситуациите, които ви стресират и ви карат да се притеснявате.

• Извършвайте възможно най-малко стресови дейности през деня;
• Делегирайте при възможност задачите си на другите;
• И доколкото е възможно ограничете ангажиментите към други хора до минимум;
• Спортувайте редовно – ежедневната разходка ще ви помогне бързо да се избавите от стреса;

Следвайте по-горните препоръки и значително можете да намалите опасността от неприятни последици, следствие от заболяването лупус.

Лупус
4.7 (93.16%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 10:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи