Лятна простуда – ето как да не съсипем почивката

Мария
Написана от Мария август 2, 2016 21:34

Лятна простуда – ето как да не съсипем почивката

Акценти:

  • Усложнения - възможни
  • Лятна простуда - продължителна
  • Вируси - имунна система

Свързани:

Лятото е в своя разгар, а на вас ви безпокои хрема, кашлица и обща слабост. И откъде пък идва тази простуда.

Защо сме предразположени към боледуване в топлото време на годината, какви вируси отлично се приспособяват към жегата и как да не си съсипем отпуската с простуда?

Кои вируси са най-агресивни в жегата?

Рискът човек да се простуди не се ограничава до студено време. Лекарите постоянно регистрират ръст на броя на пациенти с остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища, включително и през лятото.

Но сме свикнали да смятаме, че опасността да хванем настинка е голяма само при студено време и не се замисляме, че количеството вируси едва ли силно намалява през лятото.

Някои дори стават още по-агресивни през летните месеци.

До такива заключения съвсем неотдавна достигнали британски учени. Някои вируси и бактерии на простудата са особено разпространени лятно време – и не само предизвикват типичните симптоми на простуда, но също така могат да станат причина за гадене и повръщане.

Обикновено, зимните и летните простуди се предизвикват от различни вируси. За епидемиите в студеното време от годината са отговорни риновирусите, които са най-разпространени от повече от 220 хиляди разновидности вируси, предизвикващи ОРВИ.

Лятната простуда най-вероятно се предизвиква от ентеровирусна инфекция, твърди Джон Оксфорд, почетен професор по вирусология в Лондонския кралски университет.

Всеки тип вирус е способен да предизвика леки симптоми на простуда, които не продължават повече от седмица. Въпреки това съществена разлика е, че зимните простуди, предизвикани от риновируси се ограничават до горните дихателни пътища – носът, носните проходи и гърлото. Същевременно летните вируси могат да повлияят и на функцията на стомашно-чревния тракт.

Засега на учените не им ясно защо различните типове вируси предизвикват настинка по различно време от годината. Но съществува теория, че повечето от риновирусите се израждат и губят силите си от силното лятно слънце, но пък за ентеровирусите слънцето не е пречка, те са по-устойчиви на ултравиолетова радиация.

За някои от тях е по-лесно, дори да оцеляват в сухите условия на лятото.

Зимните вируси се разпространяват много по-бързо при температура по-ниска от 37 градуса, затова и не проникват в частите на човешкото тяло, където температурата е по-висока, и достигат само до дихателните пътища.

А пък на летните вируси нищо не им пречи да проникнат по-дълбоко в организма. Оцеляват дори и в кисела среда, затова ентеровирусите се чувстват прекрасно в стомаха.

С какво през лятото лесно може да се обърка простудата?

Обикновено с настъпването на жегата чревните разстройства се приписват на хранителни отравяния. Ако пък ви е много лошо, това състояние може да се приеме за чревен грип.

Още един вариант за обяснение е чревната треска.

Откъде се вземат симптомите на лятната простуда?

От атаката на имунната система срещу вирусите, но обикновено всички отминава за седмица и можете да си хапвате сладолед и да се печете на слънце.

Но са възможни и усложнения, макар и рядко?

Ако лятната простуда стане много продължителна, а също и се съпровожда с висока температура или обрив, незабавно потърсете лекар.

Ентеровирусите са много коварни – могат да доведат до много сериозни усложнения, какъвто е вирусният менингит и дори и до сепсис. Към който са предразположени новородените.

Лятна простуда – ето как да не съсипем почивката
4.3 (85.71%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 2, 2016 21:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи