Лятото – сезонът на бързото сърце

Мария
Написана от Мария май 28, 2015 22:09

Лятото – сезонът на бързото сърце

Акценти:

  • Кардиотренажор - секс
  • Сърце - любими храни
  • Коронарни артерии - гроздов сок

Свързани:

Появява ли се при вас понякога като реакция на силна емоция силна болка в сърцето? Бързо се уморявате всичко ви дразни, понякога усещате лек световъртеж, не ви достига въздуха, усещате сърцебиене? Ако ви безпокоят подобни симптоми, проверете своя пулс.

С идването на горещините вътрешният метроном на организма – сърцето, много хора започва да бие по-ускорено. Това състояние лекарите наричат тахикардия – от гръцки – „бързо сърце“.

От сезонна тахикардия страдат само хората, живеещи в умерените географски ширини и в северните региони.

На южняците и на обитателите на екваториалните географски ширини това състояние не ги застрашава – тъй като в условията на екваториален и тропичен климат организмът не изпитва стреса, свързан с внезапния преход от зимните студове към горещото лято. В подобни моменти тахикардията напомня за себе си.

60-80 удара в минута – това е нормата;
81-95 удара в минута – пулсът е леко ускорен;

Причините за това са няколко:

• През лятото започва по-активно да функционира щитовидната жлеза, синтезираща хормонът тироксин, който стимулира по-бързото съкращаване на сърдечния мускул;
• Надбъбречните жлези освобождават в кръвта повишено количество адреналин и норадреналин. Тези вещества ускоряват ритъма на нашия вътрешен метроном.
• Натрупаната преди отпуската умора се отразява на състоянието на нервната система – тя става прекалено възбудима и при най-малкото вълнение се стимулира функцията на сърцето. В медицината това състояние се нарича вегетативно-съдова /невроциркулаторна/дистония от кардиален /сърдечен/ тип.

Това не е реално заболяване, а временно нарушение на регулацията на сърдечната дейност, лесно поддаващо се на корекция при съблюдаване на определени правила. Консултирайте с невропатолог, следвайте съветите, които са дадени по-долу и вашето сърце ще се успокои.

Повече от 95 удара в минута – вашето сърце бие в ускорен ритъм.

Защо се случва така?

Отговор на този въпрос може да даде само кардиолог. Ако пристъпите на учестено сърцебиене започват внезапно с усещане на силно туптене в гърдите, пулсът ѝ се ускорява до 150 и повече удара в минута, най-вероятната диагноза – „пароксизмална тахикардия “.

Освен това е необходимо да се убедите, че проблемът не е свързан с хиперфункция на щитовидната жлеза – хипертиреоза и на надбъбречната жлеза. За лечението на тези заболявания ще ви помогне добър специалист.

Сърдечното „препускане“ изтощава енергийните резерви на миокарда – като язденето на задъхан кон, той може да спре завинаги.

А на сърцето всъщност не му е необходимо толкова много:

• На първо място, когато човек е щастлив, то бие спокойно и равномерно;
• На второ място – добре е да прекарвате по 2 часа дневно в движение, така ще „разгоните“ кръвта по кръвоносната система;
• На трето място – правете по 2-3 пъти секс седмично. При стимулация на ерогенните зони пулсът се ускорява до 120 удара в минута, а по време на оргазъм сърцето бие така както и при спортистите – с 180 удара в минута. По-ефективен кардиотренажор засега не е измислен.
• Четвърто – сърцето обича обезмасленото мляко и гроздовият сок – съдържащите се в него вещества предпазват от сърдечно-съдови заболявания, портокалите, грейпфрута и другите цитрусови – спомагат за понижаването на нивата на кръвното налягане и на холестерола, бананите – способстват за нормализирането на сърдечния ритъм.

Необходими са също така и рибни дни – предотвратяват атеросклероза на коронарните артерии, тъй като съдържат омега-3 мастни киселини, които „хранят“ сърдечния мускул.

Лятото – сезонът на бързото сърце
4.5 (89.51%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 28, 2015 22:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи