Малария

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2014 13:22

Малария

Акценти:

  • Възможно ли е маларията да не се може да се излекува с месеци, въпреки третирането с медикаменти?
  • За какво се използва лекарството примаквин?
  • Единствено медикаментозна терапия ли се прилажа за лечение на малария?

Свързани:

Описание

Малария представлява заболяване, което се причинява от паразита от рода Plasmodium – Plasmodium malariae. Заразяването се осъществява чрез ухапване от заразени комари.

Статистиката показва, че всяка година се регистрират между 250 и 500 млн. нови случаи, което водят до смъртта на 1 млн. души. Изложени на риск от заболяването са над 2.4 млрд. души по света, които представляват повече от 40% от цялото население на земята.

През 1965 година България е обявена за територия свободна от заболяването, но поради промените в климата и увеличаване на международните пътувания, всяка година се регистрират случаи на заболяването, най-често през летните месеци.

Какви са симптомите?

Отличителен признак на заболяването е треска. Първоначалните изяви могат да наподобяват симптомите на грип. Треската често се придружава от втрисане и мускулни болки. Също така често се наблюдава и анемия. Тежките случаи могат да доведат до органна недостатъчност и смърт.

Диагнозата се поставя при изследване на кръвна проба под микроскоп, в която се открива малариен плазмодий. Прилагат се и други методи за диагностика, но само след микроскопско изследване се поставя окончателната диагноза.

Заболяването се лекува със специфични лекарства. Обикновено се използват перорални лекарства с изключение на по-тежките случаи.

Повечето пациенти се възстановяват напълно, след прилагане на специфична терапия. Все пак заразяването с P. vivax и P. Ovale. може да бъде свързано с организми, които останали скрити в черния дроб с месеци или с години и е възможно те да възпрепятстват пълното излекуване.

Специалните медикаменти се използват, за да се унищожат тези скрити инфекциозни организми. Хората, които планират пътуване в ендемични маларийни райони трябва да посетят лекуващия си лекар преди заминаването. Рискът от заразяване може да бъде намален с медикаменти и използването на репелент против комари.

Лечение на малария

Съществуват няколко лекарства, които се прилагат за лечение на заболяването:

• Хлороквин;
• Атоваквон-пролагнил;
• Артеметер- лумефантрин;
• Мефлокин;
• Хинин и хинидин;
• Доксициклин и клиндамицин;
• Артесунат;

Изборът на лекарството зависи от вида на плазмодия причинител на заболяването и рискът от лекарствена резистентност в зоната, в която се осъществила заразяването. Например в Субсахарска Африка по-старите медикаменти като хлороквин до голяма степен не са ефективни.

Когато обаче заразеният кара много тежка форма на заболяването или не е в състояние да приема перорално лекарства, тогава може да се наложи венозно вливане на хинидин.

Когато заразеното лице е бременна жена, тогава е необходимо лечението да извърши от експерт по тропически болести. Но въпреки това и при най-добрия лекар жената може да направи спонтанен аборт или да настъпи смърт при раждането.

Пациентите заразени с P. vivax or P. Ovale не могат да бъдат излекувани напълно от горните лекарства, въпреки че симптомите ще отшумят. Това е така, защото паразитите се скриват в черния дроб.

Лекарството примаквин се използва за унищожаване на чернодробните хипозиди на паразита, но е противопоказно недостиг на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа.

Как да се предпазим?

Предпазните мерки, които могат да се предприемат са:

• Носене специално светещо защитно облекло и монтиране на мрежи по всички прозорци, когато е възможно. Комарът, разпространяващ паразита е най-активен между изгрев и залез. Няколко лекарства могат да бъдат използвани за предотвратяване на малария като изборът на медикамента зависи от това в коя част на света е станало заразяването. Приемът на лекарството трябва да започне преди пътуването до ендемичните райони и трябва да продължи известно време след напускането му.

• Няма ваксини, които да са налични в търговската мрежа и да могат да предотвратят малария.

Малария
4.5 (89.79%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2014 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи