Маникюрът с гел лак може да доведе до рак

Калина
Написана от Калина януари 25, 2015 17:20

Маникюрът с гел лак може да доведе до рак

Акценти:

  • Опасен ли е гел лакът за здравето?
  • Има ли риск от облъчването с ултравиолетова лампа? Може ли маникюрът с гел лак да отключи рак?

Свързани:

Оказва се, че дори обикновеният маникюр може да бъде потенциално опасен за нашето здраве, ако в същото време ние се подлагаме на облъчване с ултравиолетова лампа.

Популярната сред съвременните жени тенденция да възлагат грижата за собствената си красота на други и да си плащат за това може да се окаже с доста неприятни последствия.

Навикът да се прави маникюр в козметичен салон и вместо естествени компоненти с високо съдържание на витамин Д и калций, и природни вещества като лимонов сок, за укрепване на ноктите да се използват химически съединения във вид на гел, се оказва опасен.

Изследване, проведено в Медицинската школа към Нюйоркския университет (NYU School of Medicine), показва, че редовното правене на маникюр чрез използване на гел покритие е право пропорционално на риска от развитие на рак.

В същото време, този процес води до изтъняване на нокътната пластина, което води до чупливост и разслоение на ноктите.

Специалистите са уверени, че използването на гел лак като покритие, което теоретически трябва да укрепва нокътната пластина, на практика я изтънява, създавайки илюзията за здрав нокът. Истината е, че структурата на нокътя под гел покритието реално се нарушава и влошава.

Що се касае до риска от развитие на рак на кожата, авторите на изследването го свързват най-напред с използването на ултравиолетова лампа за изсушаване и укрепване по време на процедурата. Това отдавна се смята за небезопасно за кожата.

Учените са наясно, че призивите жените да се откажат от правенето на маникюра си в козметичен салон с ултравиолетова лампа и гел лак едва ли ще бъдат послушани. Затова те препоръчват това поне да не се прави често и преди третирането с ултравиолетови лъчи върху ръцете поне да бъде нанесен защитен крем с висок фактор на защита.

Риск има за жените, които непрекъснато поддържат маникюра си чрез гел лак и ултравиолетова лампа. „Непрекъснатото използване на ултравиолетови лъчи, които въздействат върху кожата по време на сеанса, могат да нарушат структурата на ДНК и да повишат риска от развитие на рак“, казва доктор Линдзи Шип от отделението по дерматология в университета на Джорджия. Нейното изследване бе публикувано в списанието JAMA Dermatology.

В своята работа доктор Шип е използвала специални измервателни прибори, които с висока точност показват количеството ултравиолетови лъчи, отделяни от лампата за маникюр.

Измерването е направено в различни позиции чрез използването на 17 типа ултравиолетови лампи. Подобен експеримент е бил проведен в 16 салона за красота.

По думите на учените, количеството ултравиолетови лъчи, излъчвано от различните модели лампи, значително се различава. Учените не могат да кажат колко е броят на посещенията за гел лак маникюр, който е критичен за отключване на рак, но съветват да се взимат предпазни мерки, най-вече чрез използване на слънцезащитни кремове.

Това е необходимо не само за предпазване от рак на кожата, но и за да се намали негативното влияние на ултравиолетовите лъчи, които преждевременно състаряват кожата.

Доктор Крис Адигун, професор по дерматология в медицинския център на Ню Йорк е съгласна, че любителите на салонния маникюр са длъжни да използват слънцезащитни кремове за предпазване от лъчението.

Така че не се отказвайте съвсем от удоволствието да ви направят професионален маникюр в салон за красота, но и всеки път си носете слънцезащитен крем. И все пак не прекалявайте със сеансите.

Маникюрът с гел лак може да доведе до рак
4.5 (90%) 40 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 25, 2015 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи