Маракуя

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 18:34

Маракуя

Акценти:

  • Маракуя
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Древна тропическа култура от рода Пасифлора, даваща овални или с жълт или тъмно виолетов цвят, когато са узрели и достигат размери около 6-12 см.

Маракуята се отглежда заради сока, който често се добавя към други плодови сокове за аромат. За предпочитане са плодовете с гладка и блестяща кожа, но по-сладки са тези с груба и напукана.

Родината на екзотичния плод е Бразилия, но към настоящия момент се отглежда в Австралия, в почти цяла Южна Америка и Южна Африка.

Маракуята може да се отреже наполовина и да се яде ароматната му месеста част. Семената на този тропически плод са годни за консумация и обикновено се използват за украса на торти и други сладкарски изделия.

Кисело-сладкия сок на маракуята е ценен в кулинарията, но също така действа и много ободряващо, като намира приложение дори и във фармацевтиката и козметиката.

При покупка на този маракуя следва да се избират големите плодове с набръчкана тъмно виолетова кожа и сладки жълто-зелени семена. Узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник около седмица.

Маракуя – полезни свойства

Месестата част на маракуята съдържа до 35-40% сок, като въглехидратното съдържание варира в пределите от 8.4 до 21.2%.

Белтъчините в тропическия плод представляват 2.2-3.0%, органичните киселини – 0.1-4.0%, минерални вещества – 0.8-4.2%, мазнини – 0.4-0.7%.

Маракуята е богата на такива макро и микроелементи като желязо, калий, фосфор, в нея се съдържат калций, магнезий, натрий, сяра, хлор, йод, манган, мед, цинк и флуор.

Екзотичният плод е източник също така на витамин С, Е, В1, В2, В3, В5, В6, В9, А, Н, К.

Маракуята способства за подобряване на чревната функция и оказва леко слабително действие. Освен това тези плодове стимулират отделянето от организма на пикочна киселина и са естествено антипиретично средство.

Маракуята се препоръчва на хора, които страдат от заболявания на пикочните пътища и на черния дроб, а също и при понижено кръвно налягане. Сокът от този екзотичен плод действа успокояващо и спомага за подобряването на съня.

Маракуята съдържа алфа хидроксикиселини, благодарение на които се подобрява хидратацията, еластичността и тонуса на кожата.

Тези съединения обикновено се използват при производството на различни козметични средства за предпазване от преждевременното остаряване на кожата от лошото кръвообращение.

Алфа хидрокиселините предотвратяват образуването на акне и омазняване на кожата, поради неправилната функция на мастните жлези.

Маракуята съдържа значителни количества витамини и полезни минерали богати на растителни влакна и вещества с антиоксидантна активност.

Диетолозите препоръчват консумацията на този екзотичен плод при заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, пикочните пътища и за намаляване на теглото.

Също така маракуята има антимикробно, антипиретично и слабително действие, а също и понижава нивата на холестерола в кръвта, подобрява функцията на храносмилателната система и спомага за отделянето от организма на отложените в телесните тъкани пикочна киселина и други продукти от обмяната на веществата.

Екзотичният плод притежава и противовъзпалителни свойства, предпазва организма от вирусни инфекции, регулира нервната система.

А семената на маракуята, въпреки че са годни за консумация, действат като сънотворно. Маракуята съдържа гликозида пасифлорин, който осигурява успокояващото й въздействие върху целия организъм. От това съединение се произвеждат медикаменти със седативно действие.

Противопоказания

Не се препоръчва консумацията на този екзотичен плод за хората с предразположение към различни алергични реакции.

Маракуя
4.5 (90%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 18:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи