Марихуаната действа обезболяващо само на мъжете, но не и на жените

Мария
Написана от Мария август 21, 2016 16:21

Марихуаната действа обезболяващо само на мъжете, но не и на жените

Акценти:

  • Ефективност - оценка
  • Проучвания - клинични
  • Болка - облекчаване

Свързани:

Легализацията на марихуаната в доста от щатите на САЩ, подтиква учените към идентифицирането на рисковете и ползите от средството.

Ново проучване показва, че мъжете изпитват по-голямо облекчение на болката от употребата на марихуаната в сравнение с жените.

Изследователите установяват, че пушенето на марихуана води до незначително намаляване на чувствителността към болка при жените.

Както може би повечето от нас е известно, марихуаната или канабисът – бяха легализирани за медицински цели в 25 американски щата и във федералния окръг Колумбия, в който е и столицата Вашингтон.

В тези щати марихуаната се препоръчва като средство за облекчаване на болка, гадене и повръщане, както и за стимулиране на апетита.

Смята се, че този ефект се постига от двата основни канабиноида в марихуаната – тетрахидрокарабинол /ТНС/ и канабидол /CBD/.

Когато става дума за облекчаване на болката обаче, изследванията върху животни показват, че въздействието на марихуаната доста се различава при двата пола, въпреки че д-р Купър отбелязва, че няма проучвания, които да установят дали това е така при хората.

С цел преодоляване на тази празнина в изследванията, екипът от учени започнал да изследва обезболяващото действие от употребата на марихуана сред 42-ма доброволци в зряла възраст – 21 мъже и 21 жени, които пушат за развлечение.

Марихуаната не намалява значително чувствителността към болка при жените

Участниците били част от двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, в рамките на което трябвало да пушат или активна марихуана, съдържаща 3.56-5.60% ТНС или форма на плацебо, която не съдържала от това вещество.

Веднага след това участниците били подложени на тест за реакция към болка, който се състоял в това всеки от доброволците да си поставя ръката в студена вода – около 4 градуса, като трябвало да остане толкова време, докато вече не може да държи на болка.

Чувствителността към болка била измерена чрез това колко голям предмет може да задържи доброволецът с ръка във водата.

Изследователите открили, че мъжете, които са пушили активно марихуана имали значително намаляване на чувствителността към болка, в сравнение с мъжете, които пушили плацебо.

Въпреки това не било идентифицирано значително намаляване сред жените, които са пушили активно марихуана, в сравнение с тези, които пушели плацебо.

И при мъжете, и при жените толерантността към болка се увеличила от активната употреба на марихуана, въпреки че този ефект е по-видим при мъжете, отколкото при жените.

Екипът от учени не установил никакви различия що се отнася до злоупотребата с марихуана, и свързаната интоксикация на организма, и при мъжете, и при жените.

Коментирайки констатациите, авторите отбелязват, че тези резултати показват, че мъжете проявяват по-голямо канабис-индуцирано обезболяване в сравнение с жените.

Разликите между отделните полове, що се отнася до аналгетичния ефект на марихуаната са важно съображение, което дава основание за по-нататъшни изследвания, когато се разглеждат потенциалните терапевтични ефекти на канабиноидите за облекчаване на болката.

Д-р Купър, един от съавторите на проучването посочва, че тези заключения показват необходимостта от включването, както на мъже, така и жени в клиничните проучвания за оценка на ефективността от употреба на марихуана, тъй като въздействието може да е различно при двата пола.

У нас обаче сме още далеч от легализирането на марихуаната за медицински цели, макар че за преследването на подобни престъпления се разходва прекалено много обществен ресурс.

Марихуаната действа обезболяващо само на мъжете, но не и на жените
4.4 (88.82%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 21, 2016 16:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи