Марихуаната влошава качеството на спермата

Мария
Написана от Мария септември 9, 2015 08:32

Марихуаната влошава качеството на спермата

Акценти:

  • Марихуана - влошено качество на спермата
  • Наситени мазнини - семенна течност
  • Твърди сирена - оплодителна способност

Свързани:

Поради растящата популярност на марихуаната сред младите мъже учените решили да проследят как тя влияе на фертилността.

Изследване от 2003-та година на Университета на Бъфало показало, че оплодителните качества на семенната течност намаляват, дори и ако жената пуши марихуана – в този случай активните вещества влизат в контакт със спермата още във влагалището.

В новия научен труд на изследователи от Копенхагенския университет участвали повече от 1200 мъже на възраст между 18 и 28 години. Било установено дали участниците са използвали ли марихуана и други наркотици – амфетамин, екстази, кокаин – през последните 3 месеца и ако да колко често.

Мъжете преминали през задължително медицинско изследване за определяне на здравословното състояние и дали семенна течност и кръв за анализ.

От резултатите на проведената анкета сред младите мъже се установило, че 45% от тях са пушили марихуана през последните 3 месеца, а 10% освен нея приемали и други наркотици.

Количеството на сперматозоидите при тези, които употребявали марихуана редовно, било с 29% по-ниско от тези, които не я пушели или го правели по-рядко.

Отделно от това при участниците, употребяващи заедно с марихуаната и други наркотици, количеството на мъжките полови клетки било с 55% по-ниско, а концентрацията с 52%. У любителите на тревата също се установило по-високо ниво на  основния мъжки полов хормон тестостерон, отколкото при пушачите на тютюневи изделия, макар че е доказано, че тютюнът има по-скоро антиестрогенен ефект. Но както знаем тестостеронът е много неустойчив хормон и дори промяната на времето му влияе.

Датските изследователи посочват, че засега не е ясно как марихуаната влияе на количеството на сперматозоидите сред мъжете.

Възможно е активното вещество тетрахидроканабинол – ТХК, да взаимодейства с определени рецепторите в тестисите или пък да се дължи на нездравословния начин на живот, който водят хората, пушещи марихуана, но това е въпрос, чийто отговор ще бъде даден в бъдещи изследвания.

Друг фактор, който също така се отразява неблагоприятно върху мъжките полови клетки са наситените мазнини. До това заключение са достигнали датски изследователи през 2013-та година.

Те успяха да докажат, че младите мъже, употребяващи голямо количество наситени мазнини имат значително по-ниски концентрации на сперматозоиди. На наситени мазнини са богати твърдите сортове сирена, тоест кашкавалът и месото.

Изследователите са установили, че младите датчани, които са приемали храни с високо съдържание на наситени мазнини в по-големи количества, са имали с 38% по-ниски концентрации са сперматозоиди, в сравнение с тези, които консумирали минимум мазнини.

По думите на Тина Дженсън, водещ автор на изследването от Rigshospitalet в Копенхаген, по-рано приемът на храни, богати на наситени мазнини, е бил свързван с други аспекти на здравето, а сега вече е проучено и неговото въздействие върху мъжките репродуктивни способности.

Доктор Дженсън и нейните колеги в периода между 2008 и 2010 година изследвали 701 млади мъже на възраст около 20 години. В продължение на 3 месеца те консумирали определени храни, а след това учените анализирали съставът на тяхната сперма.

Тези, които получавали по-малко от 11,2 % от своята енергия от наситени мазнини имали средна концентрация на сперматозоидите в размер на 50 милиона на милилитър сперма в сравнение с 45 милиона при мъжете, получаващи повече от 15% от дневния калориен прием от наситени мазнини.

С тези резултати частично обясняват тенденцията към намаляване на количеството на сперматозоидите, която е установена при изучаване на репродуктивната система на мъжете по целия свят.

Марихуаната влошава качеството на спермата
4.4 (87.89%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 9, 2015 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи