Марсилска треска

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 11:22

Марсилска треска

Акценти:

  • С проявлението на какви симптоми започва заболяването?
  • В коя част от тялото е най-концентриран обривът при фазата същинска болест?
  • Кой е най-ефективният антибиотик при Марсилска треска? Каква е продължителността на антибиотичната терапия?

Свързани:

Описание

Марсилска треска представлява остра рикетсиозна зооноза с трансмисивен механизъм на разпространение, характеризираща се с доброкачествено протичане и с появата на генерализиран макулопапулозен обрив.

От какво се причинява?

Инфекциозното заболяване се причинява от пръчковидна грам-отрицателна бактерия Rickettsia conorii. Облигатен вътреклетъчен паразит: размножава се в тъканна култура /в жълтълчната торбичка на пилешки ембрион/ и при заразяване на лабораторни животни /в клетките на мезотелиума/.

Патогенен е за морски свинчета, маймуни, зайци, лалугери, бели мишки и бели плъхове.По антигенните си свойства е подобен на други, пренасяни от кърлежи възбудители на петнисти трески.

Могат да паразитират в цитоплазмата и ядрата на клетките на гостоприемника. При пациентите патогена се открива в кръвта през първите дни от фебрилния период. В околната среда бактерията е неустойчива.

Какви са симптомите?

Инфекциозната болест има инкубационен период, който е с продължителност 3-7 дни.

Заболяването се подразделя на 4 етапа:

• Инкубационен;
• Първоначален – преди появата на обрива;
• Същинската болест;
• Възстановяване;

Преди появата на обрива при повечето болни около мястото на ухапването от кърлежа кожата се покрива с тъмна кора, в чийто център се появява язва с диаметър 2-3 мм.

Размерът на първичната язва се уголемява до около 5-10 мм. до началото на фебрилния период. Коричката пада сама около 5-7 дни след нормализирането на телесната температура.

А откритата кожна язва се епителизира след около 8-12 дни, но мястото остава пигментирано. Този първичен обрив може да се появи и на няколко места по кожата, обикновено в участъците от кожата покрити с дрехи.

Болните нямат някакви оплаквания като болки или дразнене от появилия се първичен обрив. При около 1/3 от тях се наблюдава регионален лимфаденит с леко подуване и чувствителност на лимфните възли.

Заболяването започва остро, телесната температура се покачва много бързо до 38-40 градуса по Целзий. Фебрилитетът продължава постоянно 3-10 дни като постепенно телесната температура се понижава.

Треската е съпроводена със силно главоболие, обща слабост, тежка миалгия, артралгия и безсъние. Възможно е и повръщане. При преглед се открива хиперемия и известна подпухналост на лицето, спукани кръвоносни съдове в склерите и лигавиците на гърлото.

Същинската болест се характеризира с появата на характерен обрив, най-често 2-4 дни след появата на първоначалните симптоми. Обривът се появява първо по гърдите и корема, а след се развива и по лицето, шията и крайниците.

Кожните лезии обикновено са във форма на петна и папули, но някои се трансформират в хеморагии. При много от болните на мястото на папулите се появяват везикули – пълни с течност мехури.

Най-концентриран е обривът по краката – там папулите или везикулите са по-големи и с по-ярко оцветяване. Кожните лезии изчезват след 8-10 дни, но кожата остава пигментирана на местата, където са били, около 2-3 месеца.

Обикновено се развива брадикардия и кръвното налягане леко се понижава. Сериозни дихателни нарушения се проявяват. Коремът е мек или в някои случаи умерено подут, безболезнен при палпация.

При 50% от болните в периода на треската намалява честотата на изхожданията и по-рядко се развива диария. При някои пациенти се наблюдава уголемяване на черния дроб и по-рядко на далака.

Понижава се количеството на диурезата и понякога се появява протеиноурия, особено в първата седмица от болестта. В периода на възстановяването се подобрява общото състояние и симптомите изчезват.

Лечение на марсилска треска

Както и другите рикетсиози най-ефективен е антибиотикът тетрациклин. Назначава се за вътрешно приложение 300-400 мг. четири пъти дневно за 4-5 денонощия. Изписва се също и доксициклин 200 мг. първия ден и по 100 мг. в следващите дни – до 3 дни след стабилизиране на температурата.

При непоносимост към тетрациклини се прилага хлорамфеникол 500-750 мг. 4 пъти дневно в продължение на 4-5 дни.

Марсилска треска
4.5 (90.16%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 11:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи