Мъртва храна от микровълновата – истина или измислица

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2015 17:38

Мъртва храна от микровълновата – истина или измислица

Акценти:

  • Мъртва храна - микровълни
  • Микровълнова печка - полезна
  • Хранително отравяне - опасно

Свързани:

Това е като в приказките – в едната бутилка има жива вода, в другата мъртва. Храната от микровълновата сега се смята за вредна, макар че сравнително неотдавна микровълновите бяха модерен и здравословен начин за приготвяне на храна.

В нейна полза винаги е била скоростта, затова дори след страшните разкрития за микровълните, все още много хора продължават да използват микровълнови фурни и дори да купуват нови.

Принцип на работа на микровълновите печки

Микровълновите фурни излъчват с честота 2450 мегахерца с дължина на вълната 12.25 см. Тази стандартна характеристика е неизменна при всички микровълнови печки.

На храната електромагнитното поле на микровълновата печка действа така, че молекулите в нея се подреждат покрай силовите линии и започват бързо да се въртят.

Интензивното движение създава триене и води до нагряването на продукта. Така молекулната структура на храната се променя.

Но се изменя и при простото варене на газовия котлон, при печене във фурната – при всяка топлинна обработка на храната.

Ако пък структурата в процеса на приготвяне не се промени, то храната би оставала сурова. С други думи, ние сами искаме да постигнем тази цел.

Опасност от облъчването на работещата печка

С цел безопасност се препоръчва човек да намира не по-малко от 1 метър от работеща микровълнова печка.

Това е напълно достатъчно, за да се избегне вредното влияние на микровълните, ако корпусът на печката не се справя със своята защитна функция.

Обикновено всички микровълнови са с изолиращ екран, включително и с прозрачна врата.

След няколко години непрекъсната работа печката може вече да не е безопасна, затова тези, които са над 10 години не се препоръчва да се използват.

Безопасна ли е стоплената на микровълновата печка храна?

Това, което е приготвено на микровълнова е също толкова безопасно, колкото и приготвеното на газова печка. Това беше обявено от представителите на Световната здравна организация, които нямат нищо против използването на подобен домакински уред.

Горещата храна след приготвянето в микровълновата печка е по-добре да не се яде, а най-добре да се изчака, докато изстине до 40 градуса.

Могат ли хранителните продукти, които са били приготвяни или претопляни в микровълновата да станат канцерогенни или да променят генетичния код на човека?

За това се говори повече с ирония, тъй като самата същност на разграждането в храносмилателния тракт на храната на съставни части изключва такава възможност.

Това е същото както с генетично модифицираните зеленчуци.

Но все пак много хора смятат методът на приготвяне на храна с помощта на електромагнитно облъчване за неестествен, а следователно и за вреден.

А ако човек е убеден в това, то това ще му оказва по-силно влияние, отколкото всякакви вълни.

Друго предимство на храната, която се приготвя или претопля в такава печка е, че микровълните унищожават една значителна част от патогенните бактерии, които могат да предизвикат опасно хранително отравяне или минимум стомашно-чревно разстройство, което е доста често особено през летните месеци, когато хранителните продукти много бързо се развалят.

Но поставянето на храната в микровълновата печка може да предпази нас и членовете на нашето семейство от тази опасност.

Затова използването на микровълновата печка в бита може да се определи като положително, тъй като ни предпазва от проблеми със стомашно-чревния тракт и може да използва за обеззаразяване.

Мъртва храна от микровълновата – истина или измислица
4.4 (88.24%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2015 17:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи