Мастна тъкан в сърцето – полза, опасност, важни функции

Мария
Написана от Мария септември 3, 2018 20:12

Мастна тъкан в сърцето – полза, опасност, важни функции

Акценти:

  • Функция - влошаване
  • Мазнина - слой
  • Врастване - бяла мастна тъкан

Свързани:

Подобряването на методите на диагностика на сърцето с всяка изминала година позволява на лекарите все по-добре да разбират причините за възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Така например, през последните години особено внимание учените обръщат на висцералните мазнини. В миналото оценка на параметрите на тази тъкан е било възможно само с помощта на ЯМР, днес за тази цел се използва по-просто изследване – ултразвук на сърцето.

Висцерално затлъстяване и видове сърдечна мастна тъкан

Затлъстяването е един от основните рискови фактори за развитие на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Най-опасно е именно висцералното затлъстяване, при което се разраства мастна тъкан, то е характерно за хора с голяма обиколка на талията – абдоминален тип затлъстяване. Но е възможно да се срещне и при тези, които не страдат от наднормено тегло.

Основна роля във висцералното затлъстяване играе бялата мастна тъкан. Освен това тя оплита и сковава вътрешните органи, опасна е и заради своята хормонална активност.

По своята същност може да се сравни с пълноценен ендокринен орган, който секретира множество хормони, влияещи на метаболизма, на усвояването на редица вещества възпалителни процеси в организма.

Епикардиалната мастна тъкан се отнася към този тип мастна тъкан, затова нейният излишък неблагоприятно влияе на функцията на цялата сърдечно-съдова система.

Разрастването на мастна прослойка в сърцето може да се заподозре и с наличие на други признаци на висцерално затлъстяване. И по-точно излишъкът от епикардиална мазнина се наблюдава при пациенти с обиколка на талията повече от 80 см – за жени, и повече от 94 см – за мъже.

Това е характерно за хора с метаболитен синдром, при който се понижава възприемчивостта на клетките към инсулин.

Освен това епикардиалните слоеве отделят и други типове мастна тъкан на сърцето, сред тях са:

  • Перикардиален – външен слой, който покрива 80% от повърхността на сърцето;
  • Периваскуларен – локализиран около кръвоносните съдове;

Днес тези типове мастна тъкан са изследвани по-малко, и тяхната връзка с развитието на сърдечно-съдови заболявания не е до край установена.

Функции и особености на епикардиалната мастна тъкан

В хода на изследванията било установено, че пациентите с коронарен синдром, инсулти и инфаркти са с повече епикардиални мазнини от здравите хора. Но каква именно дебелина може да се смята за рисков фактор за развитие на кардиологични патологии, днес не е установено.

Един изследователи смятат за опасен слой от 7 мм, други – 9 мм. При здрави хора тази прослойка средно е 5 мм, а при пациенти с метаболитен синдром – не по-малко от 6 мм. Но е възможно разрастване и до 23 мм.

При норма епикардиалните мазнини – това е незначително отлагане, което не превишава 20% от цялата маса на сърцето. За сравнение, перикардиалният слой може да стигне и до 40% и да не влоши функцията на органа.

Но ако перикардиалната мазнина е разположена отвън, то епикардиалната враства в миокарда и отделянето от мускулната тъкан е невъзможно. Затова дебелината е пряко свързана с дебелината и състоянието на миокарда.

Така, при пациенти с хипертрофична кардиомиопатия слоят на тази мазнина е значително по-голям, отколкото при тези със здраво сърце.

Още една отличителна особеност на епикардиалната мастна тъкан е, че не се кръвоснабдява с кръв автономно, а се подхранва от коронарните артерии, които осигуряват кръв на миокарда.

Мастна тъкан в сърцето – полза, опасност, важни функции
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 3, 2018 20:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи