Материализиране на мислите – кого заплашват заболяванията на нервна почва

Мария
Написана от Мария юни 2, 2015 03:53

Материализиране на мислите  – кого заплашват заболяванията на нервна почва

Акценти:

  • Влошено зрение
  • Нарушена бъбречна функция
  • Заболявания на черния дроб

Свързани:

Нашето здраве зависи не само от наследствеността, състоянието на околната среда и начинът ни на живот, но и от нашето настроение. Ако вие сте обидени, сърдити, потиснати или изплашени, това се отразява и на здравословното ви състояние.

За връзката на соматичните заболявания с душевното състояние са се досещали още древните ескулапи. При болки в корема те съветвали пациентите си да се избавят от злобата и раздразнението, при диария – от страх и безпокойство, при проблеми с бъбреците – от униние и печал.

Но ако в тези далечни времена лекарите са действали по интуиция, то сега тяхната хипотеза е потвърдена официално.

Съществува цяла наука психосоматика, за чиято същност в Lechenie.bg сме писали неведнъж /в превод от гръцки „душа и тяло“ /, която изучава влиянието на психологическите фактори върху възникването и протичането на соматичните /телесните/ заболявания.

Близо до тялото

По оценки на лекари и психолози, от 30 до 50% от всички заболявания са психосоматични. Сред тях са нетолкова разпространената у нас вегетосъдова дистония, бронхиалната астма /доказано е, че силният стрес е възможно да предизвика пристъп на това заболяване/, язва на стомаха, синдром на раздразненото дебело черво.

Това означава, че за борба с тях е недостатъчно пиенето на лекарства – нужно е да се поработи още и над психологическото състояние, за да се избави болният от злоба, завист, раздразнение, обида, униние, страх…

В противен случай въпреки назначеното конвенционално лечение е възможно заболяването да продължи да прогресира.

Вероятно повечето от вас ще си кажат: „Каква би могла да бъде взаимовръзката?“. Например, ако сте сърдити или раздразнени, в кората на главния ви мозък се формира огнище на постоянна възбуда.

В резултат на това се повишава артериалното налягане, ускорява се пулсът, появяват се нарушения във функцията на вътрешните органи. Първоначално тези неблагоприятни изменения са временни, а ако не измените своето поведение, те се превръщат в постоянни.

Затова само и единствено на нервна почва човек може да развие сърдечно-съдови заболявания или хипертония, или едновременно и двете заболявания. Или при него да се развие язва на стомаха – в състояние на стрес се образува прекалено много солна киселина, която обуславя образуването на язви и ерозии.

Разбира се, това не означава, че при всяка болест е необходимо да се търси нейната психологическа конотация. Например, ако сте били на гости при приятели и сте преяли с мазна или солена храна, проблемите със стомашно-чревния тракт както и подутите крака, на следващия ден са практически неизбежни.

Да се обвиняваме за това и да търсим причина за това състояние дълбоко в съзнанието си няма абсолютно никакъв смисъл, тъй като в случая тя е повърхностна. Но въпреки това всяко преяждане има и психологически аспект – добре е след като преяде човек да се запита какво го накарало да изпусне мярката при приема на храна.

Същото се отнася и за другите епизодични нарушения на здравето. Но ако заболяванията са станали ваши постоянни спътници, тоест превърнали са се в хронични, въпреки назначеното правилното лечение, е много вероятно те да се „подхранват“ от вашите емоции.

Проблем…

Заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур

Причина – агресивност, гняв, прекомерна категоричност, нежелание за приспособяване към хора и ситуации;

Нарушена бъбречна функция

Причина – прекомерна емоционалност, лесна обидчивост, склонност към идеализиране и неизбежното в тази връзка разочарование;

Влошено зрение

Причина – символичен протест срещу действителността – някой или нещо във вашето обкръжение категорично не ви устройва.

Материализиране на мислите – кого заплашват заболяванията на нервна почва
4.5 (89.58%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 2, 2015 03:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи