Майчина алергия – какво се предава на детето

Мария
Написана от Мария март 27, 2015 22:16

Майчина алергия – какво се предава на детето

Акценти:

  • Алергии - бременност
  • В какво се състои опасността
  • Пушене в присъствие на бременна

Свързани:

Днес всяка трета жена страда от някаква алергия и бременните не са изключение. Възможно ли е да се избегне проявленията на алергии при износването на дете или поне да бъдат по някакъв начин ограничени те.

В какво се състои опасността?

Всъщност майката природа грижливо се е разпоредила жената, износваща дете, по-малко да страда от алергии. По време на бременността се покачват нивата на хормона кортизол.

Той потиска действието на хистамини – вещества, освобождаването на които води до появата на алергични симптоми. Но при някои бъдещи майки тази естествена защита така и не сработва. При 10-30% от бременните състоянието не само не се подобрява, но дори и се влошава.

Алергията не е несъвместима с бременността. Но е нужно да се отчете, че тя не само снижава качеството на живота на бъдещите майки, но е и опасна за детето, тъй като увеличава шансовете то да стане алергично.

А тежките случаи, когато на фона на алергията възникват пристъпи на задушаване, е възможно да доведат и да прекъсване на бременността, преждевременно раждане, неврологични разстройства при бебето.

Бъдещите майки е необходимо с всички сили да се опитват да избягват проявленията на алергиите. И за това те следва да се погрижат по-отрано.

До зачеването

Обърнете се към алерголог – желателно е да преминете през комплексно имунологично изследване, за да определите към какво имате алергия. Ако времето позволява, си струва да проведете и десенсибилизиращо лечение.

Най-ефективният метод за борба с алергиите е алерген специфичната имунотерапия на причинно-значимите алергени /АСИТ/. Този тип терапия не допуска преминаването на леките форми на заболяването в тежки.

То снижава, а и често и отстранява, необходимостта от лекарства. Методът се състои в инжекционно въвеждане в организма на постепенно нарастващи дози значими алергени. АСИТ се провежда само и единствено в период на ремисия.

Необходимо е да се преминат 1-2 курса и след това вече спокойно може да бъде планирано зачеване. На бременни този вид терапия не се провежда, но в случай на настъпване на бременността на фона на лечението курсът не следва да се прекратява.

Направете си изследване за наличие на паразити – ако хелминти бъдат установени следва да проведете съответното лечение, за да бъдат унищожени и изхвърлени от тялото ви. Паразитите негативно влияят на имунната система и често предизвикват подобни на алергия състояния.

По време на бременността

До колкото ви е възможно избягвайте контакт с алергени – например, при алергия към прашеца на растенията е необходимо, колкото можете по-рядко да напускате дома си в периода на тяхното цъфтене.

Когато сте у дома затваряйте прозорците. Също така е необходимо да се избавите от килими и мека мебел, правете ежедневно мокро почистване, добре е и да разполагате с климатик или поне с въздушен филтър.

Когато все пак ви наложи да излизате на улицата е добре да използвате защитна „екипировка“ – тъмни очила, широкопола шапка, дрехи с дълги ръкави. След като връщането ви у дома е необходимо да измиете очите си и носи си в вода, да си вземете душ и да смените дрехите си.

Не позволявайте да се пуши във ваше присъствие – доказано е, че не само активното, но и пасивното пушене способства за образуването на по-големи количества IgE-антитела, както при бременната, така и при бъдещото дете. Тези антитела са едно от ключовите звена за развитието на алергии.

Майчина алергия – какво се предава на детето
4.4 (88.93%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 27, 2015 22:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи