Мъжете, заченати инвитро, наследяват проблемите с фертилността от бащите си

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2016 13:53

Мъжете, заченати инвитро, наследяват проблемите с фертилността от бащите си

Акценти:

  • Заключения - неочаквани
  • Бъдещи родители - информирани
  • Процедури - оплождане

Свързани:

Мъжете, заченати чрез инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата в женска яйцеклетка, метод за лечение на безплодие, може да имат по-лошо качество и по-малко количество сперма, отколкото тези, които са заченати естествено.

Такова е заключението на първия анализ на млади мъже, които са заченати с тази процедура в началото на 90-те години.
Интрацитоплазменото инжектиране на сперма е вид асистирана репродуктивна технология, която всъщност е част от инвитро оплождането.

Методът започва да се прилага преди повече от 20 години от професор Ван Стайгертман и неговият екип. Като на 14-ти януари 1992 г се ражда първото бебе, заченато с ИКСИ.

Тъй като някои от случаите на мъжко безплодие се причиняват от генетични дефекти, професорът и неговият екип твърдят, че мъжете заченати изкуствено може да наследяват тези аномалии от своите бащи.

Сега, обаче твърдението все повече се доближава до превръщането в истински факт, след изследване на 54 мъже, заченати изкуствено с ИКСИ между 1992 и 1996 г, когато процедурата се прилагала само при мъжко безплодие.

Това проучване подкрепя взаимовръзката между процедурата и лошото качество и малкото количество семенна течност.

Намалено количество и влошено качество на спермата при мъже, заченати с ИКСИ

54-те мъже, включени в проучването, са на възраст 18-22 години, и са открити от базата данни на Брюкселска болница, като количествените и качествените показатели на семенната им течност са сравнение с тези на мъже, заченати естествено, формиращи контролна група.

От мъжете, заченати изкуствено, бащите на 50 от тях били причината за невъзможността тяхната майка да забременее, тоест с мъжки фактор на безплодие – 2 случая били с комбиниран – мъжки и женски, а останалите 48 единствено с мъжки фактор. При родителите на останалите 4-ма мъже причината за безплодието била неизвестна.

Всички мъже, участващи в изследването, били помолени да дадат семенна течност за изследване, като целта била определяне на количество и качество. Взети били също и кръвни проби, а също и било направено проследяване и на други здравни показатели.

Изследванията показали, че мъжете, заченати с ИКСИ, тоест изкуствено, имали с почти 2 пъти по-ниско качество на спермата, в сравнение със заченатите естествено, а също и двойно по-малко количество семенната течност и общ брой подвижни сперматозоиди, тоест такива, които могат да достигнат до яйцеклетката.

Освен това, при мъжете заченати изкуствено, било 3 пъти по-вероятно да имат концентрация на сперматозоиди по-малко от 15 милиона на милилитър и 4 пъти по-вероятно общият брой сперматозоиди да е под 39 милиона на милилитър.

Констатации на екипа от учени се потвърждават, дори и след отчитането на многобройните фактори, които могат да повлияят на качеството на спермата като възраст, индекс на телесната маса, и евентуални малформации на гениталиите.

Резултатите показват, че степента на безплодие се предава по наследство

Професор, пионер в изкуственото оплождане, и неговите колеги казват, че резултатите от тяхното изследване подкрепят тезата, че мъжете, заченати с ИКСИ, имат по-лошо качество и по-ниско количество сперма, което увеличава вероятността от проблеми със създаването на поколение.

Заключенията не са неочаквани, отбелязва професорът.

Нещо повече, преди процедурата по инвитро оплождане да бъде извършена, бъдещите родители биват информирани, че може да се окаже, че техните евентуални синове може да са с влошено качество и по-малко количество сперма, както собствените си бащи.

Мъжете, заченати инвитро, наследяват проблемите с фертилността от бащите си
4.5 (89.78%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2016 13:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи