Мъжкият репродуктивен часовник – мит или реален механизъм

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 20:14

Мъжкият репродуктивен часовник – мит или реален механизъм

Акценти:

  • Мъжки репродуктивен часовник
  • Късно бащинство
  • Рискове за здравето на потомството
  • Оплодителни способности и напредването на възрастта при мъжете

Свързани:

Световният тренд за отложеното раждане на дете засегна и мъжката част от населението.

Експертите на Световната здравна организация прогнозират, че тенденцията за повишаване на възрастта за бащинство ще продължи и съществена роля в това, не на последно място, имат жените – отлагайки раждането на първото дете, те принуждават своите мъже също да отлагат да станат родители.

Малко статистика – през 1970 г. по-малко от 15% от всички деца, родени в Ню Йорк са имали баща на възраст 35 и повече години, днес – 25%. Дори в групата на 50-55-годишните мъже се наблюдава „бум на раждаемостта“.

Към настоящия момент съществува широко разпространено убеждение, че мъжът и на 78 години може толкова лесно, колкото и на 18 години, да създаде потомство – Майкъл Дъглас, Род Стюарт, Доналд Тръмп … Списъкът с „възрастните“ бащи е достатъчно дълъг, за да бъде вдъхновяващ пример.
С напредването на възрастта в мъжката полова система протичат не толкова много анатомични изменения.

За разлика от женския, мъжкият климакс, наричан с красивото научно название „андропауза“ не настъпва внезапно. За разлика от менопаузата, за андропаузата не е характерно бързото /за няколко месеца/ затихване на определени функции до пълното им преустановяване.

Функциите на мъжката полова система присъстват винаги и само леко се изменят с възрастта – тестисите продължават да произвеждат сперматозоиди, но темповете на този процес се забавят.

Семепроводите стават по-малко еластични, простатата претърпява изменения, но продължава да образува течност, която помага на мъжките полови клетки да достигат в матката и по-нататък в маточните тръби за осъществяване на оплождане.

Но мъжът запазва оплодителните си способности, дори и ако простатната му жлеза бъде премахната.

Освен това в съвременния свят възрастните бащи стават все по-социално привлекателни – финансовата стабилност и успехите в кариерата са вече постигнати. Въпреки здравните експерти твърдят, че решението „късното бащинство“ крие определени рискове.

Статистиката убедително доказва, че след 40-годишна възраст шансовете на мъжете да имат дете намаляват – в периода 41-45 години с 7% годишно, след 45-годишна възраст скоростта на намаляването на плодовитостта се увеличава до 11% на година /данни от Obstetrics & Gynecology, 2004/.

Въпреки това, ако мъжът не пуши, умерено употребява алкохол, редовно се занимава със спорт и прави секс, влиянието на възрастта върху неговите оплодителни способности не са толкова съществени.

Съществуват и други рискове – от резултатите на мащабни изследвания – с включени повече от 2 милиона деца, се установи, че поради големия брой мутации de novo в сперматозоидите на мъжете в напреднала възраст, на мъжете на възраст 45-49 години е по-вероятно да им се роди дете с шизофрения в сравнение с мъжете по-млади от 25 години. Този риск се утроява при мъжете над 50-годишна възраст.

При децата, родени от бащи на възраст 45 и повече години, в сравнение с потомството на татковците по-млади от 30, е почти 4 пъти по-висок риска от развитие на разстройство от аутистичния спектър, 2 пъти по-голяма е вероятността от възникване на психози и опити за самоубийство.

Децата на възрастните бащи 2.5 пъти по-често употребяват психоактивни вещества и са изложени на по-висок риск от възникване на интелектуални разстройства – данни от JAMA Psychiatry, 2013.

В Европа и Америка набира скорост тенденцията за замразяване на сперма в млада възраст с цел намаляване на възможните рискове за бъдещите деца.

Мъжкият репродуктивен часовник – мит или реален механизъм
4.5 (90.25%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 20:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи