Мазна кожа на лицето – топ 6 причини и 4 съвета как правилно да се грижите за нея

Мария
Написана от Мария февруари 26, 2016 15:56

Мазна кожа на лицето – топ 6 причини и 4 съвета как правилно да се грижите за нея

Акценти:

  • Мазна кожа на лицето - причини
  • Мръсни ръце - докосване
  • Бактерии - натрупване

Свързани:

Много от нас знаят, че мазната кожа старее много по-бавно от сухата, но всеки мечтае да се избави от този проблем.

Мазният блясък, появата на черни точки и гнойни пъпки, разширени пори, сивкавия вид на лицето, размазаният грим – тези признаци на този тип кожа са познати на много от нас и създават немалко вълнения, притеснения и неудобства.

С този проблем се сблъскват не само девойки и юноши, но и хора в по-зряла възраст. А при 10% от подрастващите мазната кожа остава така и след 30 години.

Какво да направите кожата ви да бъде здрава, красива, чиста, матова и поддържана? Отговор на този въпрос ще се опитаме да дадем с настоящата статия.

Защо кожата става мазна?

Основната причина за повишено омазняване на кожата е прекомерната активност на мастните жлези.

Образуването на огромно количество себум от тях е причина за образуването на мазен слой на лицето, който запушва каналите на мастните жлези с черни точки, в резултат се появява обрив и цветът на кожата на лицето се влошава.

Защо пък мастните жлези започват да продуцират твърде голямо количество себум? Причините за тази тяхна активация са множество. Ето и основните от тях.

1. Излишък от тестостерон

Тази най-честа причина за омазняване на кожата е характерна за юношеската възраст, когато в организма започват мощни хормонални промени.

В повечето случаи към 25-тата година нивата на тестостерона се нормализират самостоятелно. Хормонален дисбаланс може да се наблюдава при жени в различни фази на менструалния цикъл или по време на бременност.

2. Наследствена предразположеност

Тази причина е обусловена от особеностите на хормоналния фон и на функционирането на нервната система, и не е възможно да се преодолее. В такива случаи се налага човек да усвои особеностите за ежедневната грижа за този тип кожа.

3. Неправилно хранене

В резултат на консумацията на мазни, сладки и солени храни, в които консервантите изобилстват се стига до нарушаване на функцията на много органи и системи.

В този случай справянето с мазната кожа е възможно само с промяна на хранителния режим.

4. Често излагане на стрес и депресии

Мазната кожа в този случай се обуславя от нарушено функциониране на нервната система. И можете да се справите с този проблем, като промените отношението към възникващите проблеми, с позитивно отношение към живота или лечение на нервни разстройства.

5. Нарушение във функционирането на вътрешните органи

На щитовидната жлеза, на червата, на стомаха, на панкреаса и на др. Много от заболяванията на вътрешните органи са причина за нарушаването на обмяната на веществата или на хормоналния фон, и мастните жлези започват да функционират ускорено.

6. Често използване на почистващи средства на спиртна основа

По въздействието на съдържащите спирт тоници и лосиони епидермисът започва активно да се обезводнява, и в отговор мастните жлези започват да продуцират голямо количество себум.

Как правилно да се грижите за мазната кожа на лицето?

Мазната кожа се нуждае от специална грижа, и от нея до голяма степен зависи външния ви вид. Поддържащите процедури задължително трябва да се допълват от съблюдаването на следните препоръки:

1. Спазване на диета;
2. Ограничаване, до колкото е възможно, на стреса;
3. Честа смяна на калъфките – трябва да се сменят ежедневно, тъй като натрупващите се на тях бактерии могат да предизвикат възпаление на кожата и поява на пъпки.
4. Недокосване с мръсни ръце на кожата на лицето, тъй като се увеличава вероятността от поява на възпаления и пъпки.

Мазна кожа на лицето – топ 6 причини и 4 съвета как правилно да се грижите за нея
4.5 (90.94%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 26, 2016 15:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи