Мазните риби предпазват от сърдечно-съдови болести

Калина
Написана от Калина декември 29, 2014 11:57

Мазните риби предпазват от сърдечно-съдови болести

Акценти:

  • Полезни ли са за здравето мазните риби?
  • Защо трябва да ядем често сини риби?
  • От какви болести предпазват ненаситените мастни киселини?

Свързани:

Чували ли сте, че колкото и да е мазна една риба, тя е много по-полезна за здравето, от която и да е свинска пържола?

Да, това е факт, защото мазнините в рибата са от полезния вид – полиненаситени мастни киселини, наричани още Омега-3.

Мазните риби на цвят са сини риби. Те имат тази специфична пигментация, тъй като мастното съдържание в тяхното месо е повече от 5 на сто и то се отразява върху цвета.

Точно тези мазнини, които в рибите се натрупват в тъмното месо и непосредствено под кожата, са много полезни.

Доказано е, че редовната консумация на мазни риби намалява риска от сърдечно-съдови болести, високо кръвно, тромбоза и инфаркт.

Рибите не са с еднакво количество мазнини през цялата година. То зависи от това кога точно са уловени – дали е след или преди да си хвърлят хайвера. Влияние оказват и климатични фактори, както и температурата на водата.

Заблуда, в която вярват много хора е, че колкото е по-стара една риба и колкото е по-едра, тя съдържа по-голям процент мазнини.

В групата на сините риби с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини са скумрията, риба меч, риба тон, хамсия, сардина. Те имат мощна опашна перка, която наподобява по формата буквата V.

Тези риби са с висок процент мазнини, тъй като са им нужни запаси по време на продължителните миграции в близост до повърхността на водата. Някои риби, като змиорката обаче, правят изключение. Тя например живее в близост до морското дъно.

По-малко мазнини се съдържат в сладководните риби, като например пъстървата. Тя е с по-малко Омега-3 полиненаситени мастни киселини, тъй като за разлика от морските видове, които живеят в по-студени води, не се нуждае от толкова мазнини.

Мазните риби имат и различна трайност. Дребните, като аншоа и сардина, например, се съхраняват не повече от 3 до 6 дни, а някои от по-големите, като риба меч, могат да се съхраняват в замразено състояние и до 24 дни.

По тази причина скумрията, хамсията и сардините е добре да се съхраняват в натрошен лед и да се предлагат на пазара в свежо състояние.

По какъв начин влияе консумацията на риба, богата на Омега-3 киселини, върху здравословния и балансиран хранителен режим?

Освен предимствата като кулинарна гъвкавост, наличие на пазара през цялата година и огромно вкусово разнообразие, консумацията на сините риби предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото рибата е добър източник на протеини, минерали и микроелементи и осигурява редица важни витамини, като A, D и B12, така нужни за правилното функциониране на нервната система.

От съществено значение е наличието на ненаситени Омега-3 мастни киселини, тъй като те са важни и полезни, но нашето тяло не е в състояние да ги генерира само. По тази причина е нужно да ги приемаме чрез храната.

Те са от огромна важност за пълноценното развитие на мозъка, за зрението и нервната система на децата. Този тип мазнини намалят нивата на триглицериди в организма, предотвратяват натрупването на плаки в артериите, намаляват нивата на лош холестерол. Доказано е, също така, че Омега-3 мастните киселини предотвратяват развитието на диабет при възрастните.

Заради мощните здравословни свойства на средиземноморските сини риби, специалистите по хранене препоръчват те постоянно да присъстват на нашата трапеза. Консумацията им се препоръчва да бъде най-малко от един до три пъти в седмицата.

Доказано е, че в държави, където мазните риби са основна съставка на менюто, смъртността от сърдечно-съдови заболявания е най-ниска. Пример в това отношение е Япония. Мазните риби може да се консумират под всякаква форма, без значение дали са печени, задушени, пържени или гриловани.

Мазните риби предпазват от сърдечно-съдови болести
4.5 (90.5%) 40 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 29, 2014 11:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи