Мазното на закуска провокира сърдечни заболявания, доказват канадски учени.

Те провели експеримент с участието на група на здрави непушещи студенти.

Помолили ги след ден да изядат сандвич на закуска, съдържащ 900 калории и 50 грама мазнини.

Изследването на функцията на кръвоносните съдове показва, че само 2 часа след такава закуска се понижавал скоростния интеграл.

Това е важен показател за състоянието на кръвоносните съдове.

Понижаването на този показател показва, че кръвоносните съдове са престанали нормално да се разширяват, а хормоните, които регулират този процес, също не съответстват на нормата.

Учените са установили, че мазната храна действа на мозъка като наркотик, карайки го да яде чипс, пържени картофи и отново да напълнява.

Ако закусваме мазно редовно, рано или късно се развива атеросклероза и сърдечни заболявания, коментират резултатите от изследването неговите автори.

Но какво представлява мазната закуска?

Първо, наум ни идва пърженото, което свързваме с вреда за здравето?

Да определим какво точно е мазна закуска?

Образът, който се появява в главата, когато мислим за мазна закуска, най-вероятно е продиктуван от възпитанието и заобикалящата среда.

Ако сте от Латинска Америка, тогава пържените домати не биха ви се сторили твърде мазни за закуска.

За англичаните добре засищащата закуска е нещо съвсем нормално.

И така, мазната закуска е това, което е било приготвено на огън с мазнина.

Продуктът може да е дълбоко или леко запържен, в зависимост от това колко мазнина използвате.

Има причина, поради която хората избират пърженото за закуска.

Това се случва не защото това е практично и бързо, а защото е засищащо и вкусно.

В много ресторанти рибното филе се оваля в мазнина и се приготвя на фритюрник и се превръща в рибни пръчици.

Например, във Великобритания откриването на подобно ястие не е трудно, но пък по-здравословния – варената риба, е истинско предизвикателство.

Друго пържено за закуска са яйца, бекон, палачинки и прочие.

Закуската е ястие, което ядем в началото на деня и може да бъде по-калорично от останалите хранения.

Ръководейки се от това правило, много често хората предпочитат именно пържените ястия.

Освен това, приготвянето не изисква усилия, което е много важно, когато не сме успели напълно да се събудим.

От друга страна, приготвянето на някои зърнени отнема още по-малко време.

Но пък кашите не изглеждат толкова апетитна храна, колкото например, омлета.

Мазна закуска по-добре, отколкото нищо

Не всички правят избор в полза на полезната закуска, но незакусването е още по-лошо.

Организмът се нуждае от хранителни вещества сутрин.

Закуската може да се сравни с иска, необходима за разпалване на печката.

Дори и да сте свикнали към пържена храна за закуска – това вече е нещо.

Просто опитайте постепенно да замените ястията с по-полезни.

Ако пропуснете това хранене, вече лишавате своя организъм от множество полезни вещества.

Освен това през деня се увеличава риска от преяждане и ядене на вредна храна.

Какво не трябва да се пържи?

Препоръчително е ограничаването на всякаква храна, приготвена на фритюрник.

Дълбокото запържване силно увеличава маслеността на храната.

Такива мазнини трудно се преобразуват от организма в енергия.

За да бъде храненето балансирано, трябва да се ядат много плодове и зеленчуци, и малко количество рафинирани захари и мазнини.

Ако все пак на закуска сте изяли поничка, до края на деня трябва да се въздържате от сладко.