Медицината на Швейцария – достъпно и качествено лечение за всички

Мария
Написана от Мария март 11, 2016 01:46

Медицината на Швейцария – достъпно и качествено лечение за всички

Акценти:

  • Здравна застраховка - медицински услуги
  • Държавен контрол - здравни дейности
  • Базови полици - контролирани цени

Свързани:

Системата на здравеопазване на Швейцария, по оценка на Световната здравна организация, се смята за една от най-добрите в света, а продължителността на живота – една от най-високите.

Здравната система на Швейцария е забележителна и с това, че представлява уникално съчетание на всеобщо задължително медицинско застраховане и пазарен подход при оказването на медицинска помощ.

Това решение осигурява на гражданите на страната достъп до широк спектър медицински услуги дори в условията на пазарна икономика.

Грижа за здравето

Конфедерация Швейцария е федеративна република, която се състои от 20 кантона – окръзи и 6 полукантона. Населението на страната е около 8 милиона жители.

Потвърждение на факта, че Швейцарската здравна система е една от най-добрите в света, е високата продължителност на живота – 84.9 години за жените и 80.3 години за мъжете, а услугите на швейцарската медицина се славят далеч отвъд пределите на страната.

С въпросите на здравеопазването се занимават федералните органи и местните власти, като на кантоните са предоставени големи правомощия.

Окръжните власти регулират всички въпроси на здравеопазването в своя кантон – издават лицензии на медицинските специалисти, разрешения за разкриване на лечебни заведения или на аптеки и регистрационни удостоверения – допускане до пазара, на лекарствени препарати, контролират дейността на всички лечебни заведения в своя кантон и организират работата по провеждане на профилактика на заболявания и пропаганда на здравословния начин на живот.

Базата на швейцарското здравеопазване

Основава се на задължителното медицинско застраховане. От 1996-та година всеки жител на страната независимо от възрастта, социалния статус и гражданството е длъжен да има полица задължително медицинско застраховане.

Чужденците, намиращи се в страната повече от 3 месеца са длъжни да избират болнична каса и да си направят полица за задължително медицинско застраховане, като в рамките на тези застрахователни полици се оказват медицински услуги от същото качество и в същия обем, както и на гражданите на страната.

Със задължително медицинско застраховане в Швейцария се занимават около 130 застрахователни компании, те се наричат болнични каси, и конкуренцията между тях е много голяма.

За работа в системата на задължителното медицинско застраховане компаниите са длъжни да отговорят на редица необходими изисквания и да минат регистрация във Федералния офис по социално застраховане.

В страната съществуват много различни видове медицинско застраховане – за работещи и неработещи граждани, за инвалиди, хора в напреднала възраст, застраховане за бременност и майчинство, срещу нещастен случай в производството и в бита и т.н.

Регистрираните застрахователни компании, работещи в системата ЗМЗ, могат да бъдат организирани по регионален, професионален или религиозен принцип, и нямат право да отказват на никого сключването на здравна застрахователна полица.

В рамките на базовите полици ЗМЗ се оказват еднакви услуги независимо от това коя застрахователна компания е издала полицата.

Списъкът с тези услуги и обемът на оказаната медицинска помощ се контролират от държавата.

Цената на базовите полици също се регулира от държавата и не зависи от доходите на гражданите, но зависи от избрания тип застраховка, възрастта, пола на застрахования, а също и от местожителството му – в градовете цената е по-висока, тъй като в големите населени места лекарските услуги са по-скъпи, а хората боледуват по-често, отколкото в селските местности.

Какво гарантира задължителната медицинска застраховка?

В рамките на полицата се оказват широк спектър от медицински услуги. Нейната стойност покрива голяма част от разходите за амбулаторно и стационарно лечение, медицинската помощ у дома.

Медицината на Швейцария – достъпно и качествено лечение за всички
4.4 (88.33%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 11, 2016 01:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи