Медицинска помощ онлайн – полза или загуба на време

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 08:08

Медицинска помощ онлайн – полза или загуба на време

Акценти:

  • Онлайн медицина
  • Видеоконсултации
  • Прием в диагностични центрове

Свързани:

Задочните консултации се превърнаха в явление, от което не е по силите да се откажат дори и хората, застъпващи се за традиционните форми на консултация с лекарите.

И въпреки че много лекари не престават да подчертават, че приемът „очи в очи“ не може да замени никакви съобщения или писания в Интернет, техните думи звучат все повече като добро пожелание. Особено на бурното развитие на телекомуникациите.

Днес онлайн-медицината е реалност, която няма смисъл да се игнорира, поне на такова мнение са някои здравни експерти.

Границите на позволеното

Лекарите, сериозно занимаващи се с онлайн консултации, отдавна са забелязали – по медицинските портали примерно около половината от въпросите на пациентите започват със стандартните уточнения – „Пиша ви, защото нямам възможност да получа консултация „на живо“.“

Най-често такива автори живеят в дълбоката провинция или в градове, които повечето медицински специалисти отдавна са напуснали, това се отнася предимно за градовете в Северозападна България, а отчасти и Североизточна.

На хората от тези райони, за да получат адекватна медицинска помощ им се налага да изминат стотици километри. И в тази връзка задълбочената онлайн-консултация е напълно необходима и логична, поне на такова мнение са някои здравни експерти.

В големите градове на България и то главно в най-големите като София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и др., където проблемът с недостига на медицински специалисти не е толкова значителен, ситуацията с „пациентите“ на онлайн клиниките не е много по-различна.

Хората, които живеят в градовете, имат повече шансове да намерят реално необходимия им медицински специалист. Но те намират подходящ лекар най-често също благодарение на Интернет.

Но, получаването на консултация „на живо“ и определянето на диагнозата и лечението, отново се предхожда и след това се последва от онлайн комуникация. Причината винаги е една и съща – физическа невъзможност за често посещение на лекар.

Това не се дължи на мързел на лекаря или на пациента, а всъщност има много здрав разум в такова поведение. Половината от въпросите, свързани с лечението, могат да бъдат решени по електронната поща.

Защо например е необходимо специалистът по уши, нос, гърло да коригира назначеното лечение, непосредствено срещу пациента си?

Не е ли много по-лесно да се постъпи така – болният да изпрати резултатите от изследванията си, а лекарят, основавайки се на тях дистанционно да коригира първоначално назначената терапия. Този начин е много по-удобен, а за реален прием е необходимо време, особено ако пациентът е в единия край на града.

Но все пак най-интересен обрат в онлайн-медицинската помощ се случи с видеоконсултациите, повече познати като телемедицина, благодарение на които лекарите на хиляди километри от своите колеги в режим реално време с опит и със съвети участват в провеждането на много сложни хирургически интервенции.

Подобни видео- и телефонни консултации се практикуват днес и в частните медицински мрежи, но в някои държави и в държавната система на здравеопазване.

Ярък пример за това е град Челябинск, Русия, където преди около 2 години всички участъкови лекари били снабдени с мобилни кардиографи.

Телемедицината позволила не само оперативно провеждане на изследвания, без необходимост от посещаване на диагностични центрове, но и колегиално да се приемат по-правилни решения по лечението на конкретен пациент.

Резултатът, който бил наблюдаван след изтичането на 2-годишния период от използването на мобилните кардиографи бил понижаване в рамките на град Челябинск на честотата на разпространение на сърдечно-съдовите заболявания.

Медицинска помощ онлайн – полза или загуба на време
4.6 (91.89%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 08:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи