Медицински туризъм – за лечението в чужбина

Мария
Написана от Мария април 4, 2016 10:42

Медицински туризъм – за лечението в чужбина

Акценти:

  • Терапевтична канал - Поморие
  • Медицински туризъм - същност
  • Социално осигуряване - НОИ

Свързани:

Често нямаме възможност да намерим време, нито за отпуск, нито за прегледи, поради тази причина през последните години бързо нараства популярността на явлението – медицински туризъм, при който се съвместяват отдиха в чужбина с получаването на висококвалифицирана медицинска помощ.

Разбира се, отдихът при такова пътуване обикновено далеч не е най-важната цел, а приоритет е лечението.

Какви са особеностите на медицинския туризъм?

Медицинският туризъм започна да се радва на голяма популярност във века на финансовата стабилност и желанието на все повече хора да водят здравословен начин на живот.

Сега е възможно не само човек да отиде на почивка, но и да се погрижи за своето здраве.

Днес отдихът с цел лечение се радва на популярност сред хората, живеещи в икономически развитите държави.

Но у нас по-скоро този вид туризъм не е популярен, тъй като медицинските услуги са сравнително евтини за разлика от Западна Европа, не случайно българи, които живеят от дълги години в чужбина се връщат у нас през летните месеци, за да си направят преглед при зъболекар и у нас се подлагат на стоматологичните манипулации, които са необходими.

И не само българи, живеещи от дълги години в чужбина, но и чужденци идват у нас именно с тази цел.

Преди години обаче родните медии писаха, че българи от югозападните райони на страната ходели в Македония да си лекуват зъбите, тъй като там зъболекарските услуги били значително по-евтини, отколкото у нас.

У нас е разпространен много повече медицинският туризъм по принуда – чуждестранни лекари търсят българи, които са се уморили да стоят на опашките за квалифицирана помощ у нас.

За нашите сънародници лечението в чужбина понякога е единственият възможен вариант не само за тяхното оздравяване, но и за оцеляване.

Болни хора от България се решават да отидат в чужбина за провеждането на редица операции, недостъпни в родината.

Най-търсени са направления като лечение на онкологични заболявания, кардиохирургия, ортопедия, неврохирургия. Освен това традиционно се търси пластичната хирургия, макар че в България вече се появиха частни клиники, които по нищо не отстъпват на чуждестранните.

Медицинският туризъм се на:

• Диагностичен;
• Оздравителен;
• Лечебен;

Правилно поставената диагноза се явява гаранция за успешно лечение. Ако родните лекари се затрудняват с определянето на заболяването, пациентът се принуждава да събира дарения, тъй като доходите на средностатистическото българско домакинство са ниски, за да отиде в чужбина, където да намери истинската причина за здравословния си проблем.

Може да се каже, че оздравителният вид медицински туризъм е най-комфортен, като съвместява приятното с полезното.

Но пък страната ни разполага с толкова голямо разнообразие от възможности за такъв туризъм – огромен брой балнеоложки курорти и лечебни минерални извори, че дори човек не би могъл и да си помисли да ходи да се лекува някъде в чужбина.
Например прекрасни възможности за лечение с терапевтична кал се предлагат в град Поморие, като населеното място разполага със редица санаториуми, в които се провеждат огромен брой профилактични мероприятия.

А и не е само Поморие – лечебни минерални извори има навсякъде из страната, като тяхната вода е полезна за широк спектър от заболявания – неврологочни, кожни, сърдечно-съдови и бъбречни.

Една значителна част от процедурите се покриват от бюджета на НОИ, в рамките на социалното осигуряване, но за съжаление, в повечето случаи се чака доста време преди човек, който има нужда, да се бъде включен в програмите на осигурителния институт.

Медицински туризъм – за лечението в чужбина
4.5 (90%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 4, 2016 10:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи