Мегаколон

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2014 21:41

Мегаколон

Акценти:

  • Мегаколон
  • Симптоми
  • Какви усложнения най-често се развиват?
  • Способи за определяне на терапевтичната стратегия?

Свързани:

Описание

Мегаколон представлява вродена или придобита хипертрофия на цялото дебело черво или отделни негови части.

Клиничната картина се състои в хроничен запек, подуване на корема, абдоминално разширяване, фекална интоксикация, временни пристъпи на чревна непроходимост.

Клиничното състояние в проктологията се означава с термина болест на Чагас, болест на Хиршпрунг, идиопатичен мегаколон и др.

При заболяването се наблюдава увеличаване на лумена, удебеляване на стените, удължаване на част или на цялото дебело черво.

Вследствие на патологичната хипертрофия се развива възпаление и атрофия на лигавицата, нарушена е перисталтиката и евакуацията на съдържанието на дебелото черво.

При заболяването обикновено измененията се ограничават до сигмовидното оводно черво като то се разширява и едновременно с това се удължава.

Какви са симптомите?

Начинът на протичане на заболяването и особеностите в клиничните характеристики са пряко свързани с дължината на засегнатата част и компенсационните възможности на организма.

Когато клиничното състояние е вродено в първите дни или месеци от живота не се формира самостоятелен фецес, като в резултат се развива метеоризъм, увеличава се обиколката на корема и се достига до състояние на хронична фекална интоксикация.

Наблюдават се периодични повръщания, чието съдържание е примесено с жлъчна течност. Изхождане настъпва само след въвеждане на сонда в червата или при извършване на очистителна или сифонна клизма.

За фецесът е характерна гнилостна миризма, съдържание на слуз, кръв, частици несмляна храна. Децата, страдащи от заболяването, изостават във физическото си развитие и придобиват анемия.

Прогресиращия хроничен запек и подуване дебелото черво предизвикват изтъняване и огъване на коремната стена, като се образува така наречената „коремна жаба“. През предната коремна стена е възможно да се наблюдава перисталтиката на червата поради техния видим контур.

Разширяването и подуването на дебелото черво при заболяването се съпровожда от високото положение на купола на диафрагмата като така се намалява възможността за нормалното набъбване на гръдния кош при вдишване, което засяга и дихателната функция.

Вследствие на това се изменя размерът и формата на гръдния кош. На този фон се развива цианоза, диспнея, тахикардия, регистрират се и изменения в електрокардиограмата и се създават условия за редивиращи пневмонии и бронхити.

Честите усложнения от заболяването са дисбактериоза и развитие на остра чернодробна недостатъчност.

При дисбактериоза в червата се развива вторично възпаление и се появяват рани по мукозните им мембрани, което се проявява като парадоксална диария.

Развитието на обструктивен илеус се съпровожда от неконтролируемо повръщане и коремна болка, а в много тежки случаи възниква перфорация на дебелото черво и фекален перитонит.

Когато червата се преплетат или се образуват възли се развива странгулационна чревна непроходимост.

Лечение на мегаколон

Терапевтичната стратегия се определя в зависимост от клиничното протичане и формата на заболяването.

При компенсирано и субкомпенсирано от организма протичане, както и при неорганичните форми се предприема консервативен подход.

Терапията се състои от диета, включваща храни с високо съдържание на фибри, клизми – очистителни или сифонни, назначаването на пробиотици за нормализиране на чревната флора.

Също така се препоръчват препарати, съдържащи синтетични ензими; модулатори на подвижността в дебелото черво, коремни масажи, провеждане на физиотерапия и електростимулация на правото черво.

При болест на Хиршпрунг се налага операция, при която се извършва резекция на аганглионарна зона и разширената част на дебелото черво на около 2-3 годишна възраст.

В случай на обструктивен мегаколон се налага извънредно извършване на колкостомия и подготовка за радикална хирургична намеса.

Мегаколон
4.5 (90.82%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2014 21:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи