Мелатонин за бързо заспиване – какви са скритите опасности

Мария
Написана от Мария юни 8, 2016 23:50

Мелатонин за бързо заспиване – какви са скритите опасности

Акценти:

 • Биохимични реакции - контрол
 • Безопасност - недоказана
 • Мелатонин - биологични ритми

Свързани:

Повечето хора си представят мелатонина като нещо средно между сънотворно, хранителна добавка и нещо, което придава приятен шоколадов загар на кожата.

Последното се обяснява с почти сходното му название с пигмента меланин, който отговаря за цвета на кожата и на косата при хората. Между впрочем, мелатонинът е хормон, а това означава, че участва в множество процеси, протичащи в организма.

Какво е това мелатонин?

Това е основен хормон на епифизата – жлеза в главния мозък.

Също образува лимфоцити и ентерохромафинни клетки, разположени в стомашния-чревния тракт, и по-точно в панкреаса и хепатобилиарната система – органите, образуващи жлъчката.

И нивото на мелатонина в червата е 10-100 пъти по-високо, отколкото в кръвта, и 400 пъти по-високо, отколкото в епифизата.

Съответно, се говори за:

 • Епифизарен /централен/ мелатони;
 • Паракринен – регионарен, паракринен;

Ако напълно се блокира възможността за организма да получава централен мелатонин от епифизата, то периферният няма къде да отиде и ще продължи да действа.

Затова учените смятат, че една от функциите на мелатонина е координацията на клетъчните функции на нивото на отделните органи.

Освен това мелатонинът е най-древният антиоксидант, и е по-силен от витамините С и Е, който присъства при всички живи организми на Земята.

Така при движението си из тялото изпълнява и защитни функции, предпазвайки отделни органи и тъкани от оксидативен стрес.

Нивото на мелатонина се понижава през живота на човека, поради следните причини:

 • Напреднала възраст;
 • Канцерогенеза;
 • Тютюнопушене;
 • Повишен индекс на телесната маса;

Когато разглеждаме въпроса за използването на мелатонина за въздействие на организма отвън, следва да говорим за:

 • Ендогенен мелатонин, който се изработва в организма и
 • Екзогенен мелатонин, който постъпва в тялото под формата на лекарства;

Мелатонинът и биологичните ритми

Това е ключов елемент от молекулярните часовници на всички животни на Земята.

Максимумът на производство на хормона в епифизата се пада на тъмното време от денонощието – 200 пикограма на милилитър, а минимумът на светлото – не повече от 10 пикограма на милилитър.

Епифизата е свързана със супрахиазматичните ядра на хипоталамуса, които управляват денонощните ритми, тоест отговарят за колебанията на различните функции на организма в рамките на денонощието.

Основната задача на мелатонина е синхронизация на биологичните ритми и съблюдаване на денонощна периодичност.

Освен това мелатонинът позволява да се изгради в един ритъм не само система на сън и бодърстване, но и на системи, отговарящи за паметта, мисленето, логиката и емоциите на човека – поддържането им в работно състояние е част от здравословния начин на живот.

Учените смятат, че именно тази способност позволява използването на екзогенния апарат на мелатонина за борба с проявленията на десинхроза – нарушение на денонощните ритми биоритми на човека, при полети между различните часови пояси, за лечение на сънни разстройства и някои нарушения на психиката.

Мелатонинът и сънят

Практиката показва, че приемът на препарати, които го съдържат действително способства за заспиването на човека. И колкото по-ниско е нивото на собствения, толкова по-силен е ефекта на външния препарат.

Но продължителността на съня не се променя. А пък комбинацията с лекарства – бензодиазепини, повишава качеството на съня и неговата продължителност, намалява времето за заспиване и броят на нощните събуждания.

Най-доброто време за приемане на мелатонина се смята 22-23 часа.

Недостатъците на подобни препарати са свързани с недоказаната им безопасност, безконтролност, тъй като мелатонинът участва в безброй биохимични реакции и няма да се проконтролира напълно.

Мелатонин за бързо заспиване – какви са скритите опасности
4.5 (90.13%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 8, 2016 23:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи